MjestaRadoznala Lola

Gornja Lastva – Božanstveno selo Boke Kotorske

Autentično staro bokeško selo, koje već vijekovima ponosno stoji na brdu Vrmac iznad Tivta. Svakodnevno ga posjeti nekoliko desetina turista, uglavnom iz inostranstva, pa tako danas predstavlja jednu od popularnijih turističkih atrakcija u Boki Kotorskoj. Gornju Lastvu najljepše je posjetiti u…

Lola Magazin

Autentično staro bokeško selo, koje već vijekovima ponosno stoji na brdu Vrmac iznad Tivta. Svakodnevno ga posjeti nekoliko desetina turista, uglavnom iz inostranstva, pa tako danas predstavlja jednu od popularnijih turističkih atrakcija u Boki Kotorskoj. Gornju Lastvu najljepše je posjetiti u proljeće i jesen, kada se posebno ističe njegova ljepota kroz šarene vrtove i ukrašene kamene međe, a uz sve to uživaćete u božanstvenom pogledu na Bokokotorski zaliv.

Smješteno je na osunčanoj padini Vrmca, sa koje se pruža prelijep pogled na Tivat i Kotor, omeđeno kamenom, prelijepim vrtovima i mediteranskim biljem, što mu daje posebnu čar.

Šetajući ovim drevnim selom, osjetićete dah prošlih vremena. Kamene stazice i kuće, šareni vrtovi, starine i ljekovito bilje samo su dio onoga što možete vidjeti u ovom malom raju.

Posljednjih godina realizuje se projekat o razvoju turizma u selima smještenim na padinama Vrmca, među kojima je i Gornja Lastva. Čišćenjem i uređenjem starih seoskih puteva omogućeno je bezbjedno pješačenje kroz ljepote netaknute prirode, što posebno privlači avanturiste iz svih krajeva svijeta.

Šetnjom kroz ovu nesvakidašnju ljepotu naići ćete na još po nekog mještanina, koji će vas kao i svaki pravi Bokelj, dočekati sa širokim osmijehom, i uz čašicu domaće loze (uz koju se obavezno služe suve smokve), ispričati priču Gornje Lastve i tako prošetati nekoliko vijekova unazad.

Kada jesen svojim bojama oboji Lastvu, skoro na svakom ćošku moći ćete da uberete šipke, mandarine, ponegdje se krije i limun, a miris cvijeća koje se nadvija nad kamenim stazama učiniće da se osjećate kao u raju.

Na vrhu brda nalazi se crkva Svete Marije koja je sagrađena prije 600 godina, u kojoj između ostalog možete vidjeti brojne umjetničke predmete koji imaju posebnu vrijednost i pažljivo se čuvaju već nekoliko vijekova.

Iza crkve, nalazi se i  stari mlin za masline iz XIX vijeka, a zanimljivo je da mlin pokreće ljudska snaga, pa je čak i danas masline moguće samljeti na isti način, kako su to radili stari Bokelji prije 200 godina. Pored starog mlina, posjetiocima su posebno zanimljiva “pila” koja krase skoro svaki vrt, nešto slično kamenim koritima pravougaonog oblika u kojima se nekada davno držalo ulje, a tu su i kamene trpeze, tačnije stolovi i klupe izrađeni iz jednog dijela. Uprkos činjenici da su stari više od pola vijeka, i dalje odolijevaju zubu vremena.

Prema riječima mještana, početkom dvadesetog vijeka, ovo drevno selo brojalo je više od 500 stanovnika i više od stotinu domaćinstava. U selu je postojalo čak sedam mlinova za masline, škola, tamburaško društvo, a okolne padine krasili su vinogradi i maslinjaci. Lastovljani su bili nadaleko poznati kao vrsne zanatlije, srdačni domaćini i pravi Bokelji. Oduvijek su veliku pažnju posvećivali čuvanju tradicije, pa se i danas mogu pohvaliti brojnim manifestacijama koje se održavaju u Gornjoj Lastvi. Jedna od njih je “Lastovska fešta”, koja se već više od četrdeset godina zaredom održava prve subote avgusta mjeseca, gdje posjetioci mogu vidjeti čuveno kolo Bokeljske mornarice, uživati u promenadnom koncertu Muzičko prosvjetnog društva Tivat, te pogledati izložbe koje svjedoče o bogatoj prošlosti Gornje Lastve.

Foto: Boka News

Još nakon Drugog svjetskog rata, Gornja Lastva počela je da bilježi konstantan pad broja stanovnika. Vremenom, neke kuće su napuštene, neke u potpunosti prepuštene zubu vremena, neke renovirane, ponegdje izgrađene nove. No, autentičnost tradicionalnog načina gradnje nije narušena. Većina mještana naselila se pokraj mora, uglavnom u Donju Lastvu i Tivat. Uprkos ubrzanom načinu života, selo odakle su potekli nisu zaboravili, a bogata kulturna prošlost Gornje lastve i dalje ima snagu koja pokreće i današnje generacije Lastovljana.

Stoga, ukoliko se nađete u blizini Tivta, svakako navratite u ovo drevno selo, koje u svakom svom kamenu skriva priče prošlih vremena.

Nataša Mihajlović

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije