PorodicaPraktična Lola

Nova istraživanja tvrde: Pušenje u trudnoći je dugoročna opasnost

Naučnici sa britanskog Univerziteta u Bristolu došli su do interesantnih podataka, koji ukazuju na vezu između upotrebe cigareta od strane baka po majčinoj liniji i simptoma autizma kod njihove unučadi. Do ovih zaključaka se došlo u sklopu širokog istraživanja koje traje već skoro tri decenije, a uključuje više desetina hiljada učesnika.

Lola Magazin

 

Prema nedavno objavljenim rezultatima, žene čije su majke pušile tokom trudnoće imaju znatno veće šanse da rode djecu sa autističnim obrascima ponašanja. Tako vjerovatnoća pojavljivanja loših komunikacijskih sposobnosti ili repetitivnog ponašanja raste za 67%, dok ova djeca imaju 53% veće šanse za dijagnostifikovanjem poremećaja iz autističnog spektra.

Rezultati, dakle, ukazuju na to da izloženost ženskog fetusa cigaretama dok je još uvijek u maternici izaziva dugoročne efekte na plod, koji povećavaju opasnost od ozbiljnih posljedica po sljedeću generaciju potomaka.

Zašto se tačno ovo dešava, naučnici još uvijek nisu sigurni.

„Postoje dvije okvirne mogućnosti, a to je da dolazi do oštećenja DNK koda koji se prenosi na unuke ili cigarete izazivaju takvu reakciju prilagođavanja koja unuke ostavlja ranjivijima na ove vrste poremećaja“, saopštio je profesor Markus Pembri, jedan od autora izvještaja.

Zahvaljujući sveobuhvatnosti istraživanja i ogromnoj količini prikupljenih podataka, istraživači tvrde da su isključili sve druge moguće uzroke ovakvih rezultata. Njihova specifičnost je upravo u tome što se primjećeni efekti ne javljaju na djeci majki koje puše tokom trudnoće, već tek na potomcima te djece.

„Već znamo da je zaštita bebe od duvanskog dima jedna od najboljih stvari koje žena može da učini kako bi svom djetetu obezbijedila zdrav početak života. Sada smo otkrili da uzdržavanje od pušenja tokom trudnoće može da pruži bolji start i njihovim unucima“, zaključila je profesorka Džin Golding, članica istraživačkog tima.

Bristolski univerzitet je u periodu od aprila 1991. do decembra 1992. godine u istraživanje uključio više od 14.000 trudnica, koje od tada prate, proučavaju njihova porodična stabla i genetske šablone.

Izvor: Neuro Science News

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije