DogađajiRadoznala Lola

Rodno zasnovano nasilje: Kako nastaje i kako ga prepoznati

Kada se priča o prepoznavanju nasilja, prvo što nam obično padne na pamet jeste fizičko nasilje i ožiljci koje je, mislimo, lako prepoznati. No, nasilje nije uvijek tako vidljivo – naprotiv, često je tako prikriveno da nismo ni svjesni da…

Redakcija

Kada se priča o prepoznavanju nasilja, prvo što nam obično padne na pamet jeste fizičko nasilje i ožiljci koje je, mislimo, lako prepoznati. No, nasilje nije uvijek tako vidljivo – naprotiv, često je tako prikriveno da nismo ni svjesni da se dešava. Fizičko nasilje nije jedini oblik nasilja, niti su fizički ožiljci jedine posljedice koje ono ima.

Jednodnevna radionica “Rodno zasnovano nasilje: kako nastaje i kako ga prepoznati” će biti održana 08. maja u Art Klubu Prostor u Banjaluci.

Cilj ove radionice je da kroz diskusiju učesnice podstakne da kritički razmišljaju o rodu i rodnim ulogama, te da budu ohrabrene da o tome pričaju i pomognu onima koji zbog nametnutih uloga doživljavaju nepravdu i nasilje.

Ukoliko želite da prisustvujete, sve što treba da uradite je da lične podatke pošaljete na mail [email protected], najkasnije do 07. maja do 12h. Ostale informacije u vezi sa radionicom, učesnice će dobiti nakon prijavljivanja. Broj učesnica je ograničen. Za bilo kakva dodatna pitaja, javite se na pomenuti mail.

Ova radionica organizuje se uz podršku Fondacije CURE u sklopu projekta ‘’Kako zaustaviti rodno zasnovano nasilje?’’ koji je podržan od strane Američke ambasade u Sarajevu.

Istog dana će biti organizovana i izložba “Bol ne poznaje pol”, na kojoj će biti prikazani radovi mladih umjetnica koje se kroz svoje stvaralaštvo bore protiv rodne nejednakosti. Umjetnice u ovim radovima poseban naglasak stavljaju na nasilje nad ženama, prikazujući ovu tematiku kroz različite medije.

Umjetnice koje izlažu i njihovi radovi:

– Asja Kunto i Merisa Bašić – Kako biti žena prema pravilima patrijarhata za početnice
– Alma Gačanin – Nježna kao nasilje
– Maja Halilović – Sestrinstvo i jedinstvo
– Tea Jagodić – Abortus, Krvava bajka
– Vedrana Frašto – Ples revolucije i slobode – ženski (trbušni) ples
– Udruženje Bellarte – Vita Moliere

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije