MjestaRadoznala Lola

Zaboravljeni divovi u šumama Copenhagena vode vas u potragu za blagom

Priroda je dar svima nama i uistinu svaki čovjek treba o njoj da vodi računa. Imajući to na umu, danski umjetnik Thomas Dambo od recikliranih materijala već tri godine pravi nevjerovatne ogromne skulpture. Na neobičnim mjestima u svom rodnom Copenhagenu smjestio je šest divovskih prijatelja kako bi inspirisao ljude da obiđu i ova područja okružena zelenilom i vodom, daleko od gradske vreve.

Vesna Drakulic

 

U neobičnom i nadasve kreativnom radu Thomasu pomažu i lokalni volonteri. Kako bi im se dostojno zahvalio, mladi umjetnik divovske skulpture naziva po njima. Napravljeni od dasaka recikliranih od starih šupa i ograda, divovi su skriveni na najneobičnijim mjestima. Pitate se kako ih onda možete naći i vidjeti? Thomas je napravio pravu malu mapu kojom vas poziva da pođete u potragu za blagom. U blizini drvenih divova na kamenju su ugravirane i riječi “Pozivamo vas da krenete u potragu za blagom, i to ne samo kako biste vidjeli skulpture već da biste otkrili i skrivene dragulje u prirodi”.

Svaki div je povezan sa okruženjem u kojem se nalazi. Tako, na primjer, div Teddy Friendly sjedi na obali jezera, a preko njegove ispružene ruke ljudi bezbjedno prelaze preko potočića koji se uliva u rijeku. Inspiracija za to je pronađena u saradnji sa lokalnim aktivacijskim centrom u kojem je poslove dobilo četvoro nezaposlenih ljudi. Ljudska ruka mnogo može pomoći drugima.

Druga divovska skulptura nosi ime Little Tilde i ona je dom za mnoge ptice koje neprekidno posmatra svojim drvenim očima. Naime, Thomas je u ovoj skulpturi napravio 28 kućica za ptice čime je pokazao koliko je divno i davati, a ne samo uzimati od prirode.

Ako vas zanima kako nastaju ove skulpture koje uljepšavaju prirodu Copenhagena kliknite na video ispod teksta, dok u galeriji slika možete pogledati vrhunska remek – djela ovog kreativnog umjetnika. Ukoliko se nađete u glavnom gradu Danske, izdvojite jedan dan i obiđite ove nevjerovatne divove. Vjerujte nam, bićete oduševljeni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije