PorodicaPraktična Lola

Čudni roditeljski trendovi: Ne mazite i ne kupajte djecu, ali ih strpajte u kavez!

Čini se da danas svako imaju svoju viziju roditeljstva i kako bi ono trebalo da izgleda. Svi smo barem jednom čuli neki krajnje čudan ili u najmanju ruku neobičan savjet, ali jeste li se nekada zapitali kako je roditeljstvo izgledalo…

Vanja Stokic

Čini se da danas svako imaju svoju viziju roditeljstva i kako bi ono trebalo da izgleda. Svi smo barem jednom čuli neki krajnje čudan ili u najmanju ruku neobičan savjet, ali jeste li se nekada zapitali kako je roditeljstvo izgledalo nekada i u drugim zemljama?

Pronašli smo nekoliko neobičnih primjera iz prošlosti koji će vas iznenaditi, a neki od njih bi danas vjerovatno bili osuđivani od strane javnosti, možda i kažnjivi.

Bez maženja, molim!

Danas se svi trudimo da što više nježnosti razmijenimo sa djecom, ali nekada se to smatralo nepoželjnim. Početkom 20. vijeka roditelji su se trudili da djecu, pa čak i bebe, dodiruju što je manje moguće, jer su smatrali da će ih previše nježnosti razmaziti. Čak se preporučivalo da roditelji u potpunosti izbjegavaju grljenje i ljubljenje svoje djece.

Izbjegavajte “mekana” imena

Nećete vjerovati, ali roditeljima se nekada preporučivalo da djeci daju snažna, zvučna imena, kako bi izrasli u jake osobe. Šta god to značilo…

Kavezi na prozorima

Tokom tridesetih godina 20. vijeka, eksperti za roditeljstvo su bili toliko opčinjeni zahtjevom da djeca imaju što više svježeg zraka da su otišli u potpunu krajnost – izmislili su kaveze. Ove naprave su bile montirane na prozore, a tokom boravka u njima dijete je doslovno visilo sa spoljašnje strane zgrade.

Neka plače

Dijete vam rida od plača? Nema potrebe da prilazite, samo produžite svojim putem.

Ne putujte nigdje

Trudnicama se preporučivalo da izbjegavaju svaku vrstu putovanja, čak da ne sjedaju u automobil. To je dovelo do toga da su neke od njih sedmicama, a možda i mjesecima, ležale u krevetu.

Beba ide među prtljag

Ako negdje planirate putovati sa bebom, smjestite je među torbe. Dabome! Ova inovacija omogućava vam da potpuno bezbrižno putujete, čak i da zaboravite na svoje dijete sve dok ne stignete na željenu destinaciju. Jer šta bi joj se zaboga moglo desiti?

Preskočite kupanje

Tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka roditelji su ohrabljivani da djecu kupaju samo dva puta sedmično. Ne želimo ni da zamislimo na šta je to ličilo.

Izvor: Healthyway.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije