NevjerovatnoZabavna Lola

Da li biste pristali na život ispod zemlje?

Australija je poznata po prelijepim plažama, kao i egzotičnim divljinama, ali jeste li znali da se u njoj krije jedan zanimljiv grad? I doslovno mislimo da se krije, jer je smješten ispod zemlje. Nalazi se u južnom dijelu Australije i…

Lola Magazin

Australija je poznata po prelijepim plažama, kao i egzotičnim divljinama, ali jeste li znali da se u njoj krije jedan zanimljiv grad? I doslovno mislimo da se krije, jer je smješten ispod zemlje.

Nalazi se u južnom dijelu Australije i nosi naziv Coober Pedy. Možda se pitate šta je to navelo ljude da sagrade naselje ispod zemlje i to u dijelu kontinenta u kome nema ničega, ali odgovor se nameće sam od sebe. Na ovom području nalazi se najveći rudnik dragocjenog minerala opal, što je dovoljno dobar razlog za ove ljude da se naviknu na neobične uslove života.

Zbog nevjerovatno visokih temperatura tokom dana, ali i izuzetno hladnih noći, bilo je nemoguće napraviti naselje na površini zemlje i živjeti u njemu. Jedina opcija je bila otići u podzemlje.

Coober Pedy čini oko 1.500 domova, čiji žitelji imaju sve što im je potrebno – hotele i motele za turiste, bazene, butike, crkve, kafiće, knjižare… Zanimljivo je da se u ovom gradu nalazi i srpska pravoslavna crkva.

Građani kažu da život ispod zemlje ima svojih pogodnosti. Osim što ste zaštićeni od svih vremenskih uslova, zvučna izolacija je odlična i ne morate se brinuti da ćete uznemiravati komšije. Čak se ne koriste klima uređaji niti grijalice, zbog čega je znatno smanjena proizvodnja ugljenika.

Tokom kopanja svojih domova, neki od njih su čak pronalazili komade opala, koje su zatim jako brzo prodali.

Izvor: Elitereaders.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije