FeminizamHrabra Lola

Nerođena kćerko, nikad nećeš biti samo lijepa!

Deset godina nisam vidjela svoje lice, ali ovdje se ne radi o meni, već o sistemu koji smo sami stvorili. Sistemu u kome žena obilazi 16 tržnih centara kako bi našla savršenu haljinu, ali nema predstavu gdje da pronađe ono…

Lola Magazin

Deset godina nisam vidjela svoje lice, ali ovdje se ne radi o meni, već o sistemu koji smo sami stvorili. Sistemu u kome žena obilazi 16 tržnih centara kako bi našla savršenu haljinu, ali nema predstavu gdje da pronađe ono što je ispunjava, niti kako da nosi radost.

Ovo je dio govora Katie Makkai, koja priča analizira riječ “lijepo” i potrebu ljudi da robuju toj jednoj riječi. Ona započinje pričom o svom djetinjstvu, te pubertetu koji je ostavio traga na njenom licu.

“Ne brini se, sve ćemo popraviti”, rekla joj je majka, a zatim je odvela plastičnom hirurgu.

Katie razlaže “lijepo” na najsitnije dijelove i obraća se svojoj nerođenoj djevojčici, koja će joj jednog dana prići i pitati hoće li biti lijepa kada poraste.

“Nećeš! Riječ ‘lijepo’ nije vrijedna svega onoga što ćeš ti biti i moje dijete neće biti sadržano u samo jednoj riječi. Bićeš pametna, kreativna, nevjerovatna, ali nikada nećeš biti samo lijepa!”

Pogledajte ovaj nevjerovatni govor i razmislite o tome šta riječ “lijepo” znači za vas.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije