PorodicaPraktična Lola

Utiče li alkohol na dojenje?

Tokom trudnoće ženama se savjetuje da ne konzumiraju alkohol, jer postoji nekoliko rizika za novorođenčad. Rizik od uticaja alkohola na razvoj djeteta, plaši majke i kada je u pitanju dojenje djeteta i konzumacija alkohola. Majke koje doje dobijaju zato kontradiktorne…

Sara Velaga

Tokom trudnoće ženama se savjetuje da ne konzumiraju alkohol, jer postoji nekoliko rizika za novorođenčad. Rizik od uticaja alkohola na razvoj djeteta, plaši majke i kada je u pitanju dojenje djeteta i konzumacija alkohola. Majke koje doje dobijaju zato kontradiktorne savjete o efektima alkohola na majčino mlijeko.

Rođenjem djeteta, neophodno je uvesti određene promjene u vaš dotadašnji način življenja. Jedna od njih je i ostavljanje alkohola na čekanje, dok ne prođe period dojenja. Međutim, ima li to zaista osnovu i hoće li vam čašica-dvije naškoditi? Sudeći prema istraživanja Američke Akademije Pedijatara, uz ograničenu i minimalnu upotrebu alkohola neće se desiti ništa strašno. A evo i zašto.

Istraživanja pokazuju da povremenom konzumacijom alkohola (jedno do dva pića) nećete naškoditi djetetu. Međutim, trebate imati mjeru u tome u zavisnosti od vaše kilaže. Da, dobro ste pročitali, ona je povezana sa unosom alkohola u vaš organizam. U tom slučaju ako imate šesdeset kilograma, preporučena doza i dozvoljena jeste dva piva ili dva decilitra vina. Uprkos tome, bilo bi dobro da prije dojenja sačekate dva sata, kako bi udio alkohola u mlijeku bio minimalan.

Drugi ipak naglašavaju da je dozvoljeno tek jedno do dva pića na sedmičnom nivou. Nema potrebe da čak ispumpavate i pročišćavate mlijeko, jer time nećete eliminisati alkohol iz mlijeka. Ispumpavanje mlijeka je korisno, ali u slučaju filtriranja alkohola i ne baš, zato ako planirate popiti koju čašu pića, sačekajte par sati ipak. U suštini, ako ste trijezni dovoljno da vozite, onda ste trijezni i da dojite..

vino-casaManje od 2% alkohola ostaje u krvi i mlijeku, a u roku od sat do dva gotovo potpuno nestaje. To opet zavisi od osobe do osobe i unosa hrane u toku dana, kilaže i drugih fizičkih karakteristika. Ne akumuliše se u mlijeku, baš kao ni u krvi, jer u trenutku nestanka iz krvi, nestaje i iz mlijeka.

Uvijek imajte na umu bebin uzrast, jer novorođenčadi imaju veoma nerazvijenu jetru, tako da je uticaj veći bez obzira na iznos alkohola. Sve do tri mjeseca ne preporučuje se unos kako se ne bi eksperimentisalo sa osjetljivim organizmom beba, dok se kasnije u njihovom uzrastu nakon tri mjeseca udio alkohola ne odražava na njih.

Istraživanja takođe pokazuju da alkohol u mlijeku utiče i na san beba, jer male količine alkohola povoljno utiču i na njihovo uspavljivanje. Međutim, svakodnevna konzumacija nije preporučljiva, jer jedno ili više pića na dnevnoj bazi smanjuju razvoj motoričkih vještina.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije