FeminizamHrabra Lola

Feminizam u muzici na korak ispred vremena

Savremena muzička scena preplavljena je osnažavajućim pjesmama o ženama. Međutim, davno u prošlosti neke pjesme su bile preteče samog feminizma i govorile u tadašnjem vremenu o rodnoj ravnopravnosti. Lolina lista sadrži njih sedamnaest, koje su aktuelne čak i ako ih…

Sara Velaga

Savremena muzička scena preplavljena je osnažavajućim pjesmama o ženama. Međutim, davno u prošlosti neke pjesme su bile preteče samog feminizma i govorile u tadašnjem vremenu o rodnoj ravnopravnosti. Lolina lista sadrži njih sedamnaest, koje su aktuelne čak i ako ih slušate danas.

Dolly Parton- “Just because I´m a woman”

https://youtu.be/lz_ejQbDoS0

“Yes, I´ve made my mistakes, but listen and understand, my mistakes are no worse than yours just because I´m a woman.”

Doli Parton je 1968. godine akcenat stavljala na dvostruke standarde koji omogućuju muškarcima mnogo toga što ženama uskraćuje. Pjesma sa njenog drugog albuma, postala je ženska himna u kojoj se mnoge žene mogu i danas pronaći.

Nina Simone- “Four women”

https://youtu.be/4grGAYx9koA

Ova pjesma govori o rasnoj diksriminaciji koja nažalost postoji i danas. Ženska himna koja govori o položaju crnkinja u Americi. Snažna poruka, sjajan vokal i univerzalna priča.

“My skin is yellow my hair is long. Between two worlds I do belong. But my father was rich and white. He forced my mother late one night. And what do they call me? My name is Saffronia.”

Lesley Gore- “You don´t own me”

“And don´t tell me what to do. Don´t tell me what to say. And please, when I go out with you, don´t put me on display.”

Dugo smatrana glavnom feminističkom himnom, ova pjesma je aktuelna i danas. Tome svjedoči kaver verzija australijske pjevačice Grejs sa Dži Izijem.

Rusty Warren- “Bounce your boobies”

Komičarka Rasti Voren ohrabrila je žene da skinu grudnjake i oslobode grudi. Zabavna, spontana i vesela otpjevala je upravo takvu pjesmu i vjerovatno navela i danas mnoge od nas da plešu u kući bez grudnjaka.

Gertrude “Ma” Rainey- “Cell bound blues”

Majka bluza, žena koja je oduvijek pjevala o ženskim pravima, Gertrud Rejni. U ovoj pjesmi iznosi problematiku nasilja nad ženama, nakon čega žena u samoodbrani upuca muža i završi u zatvoru. Godina je 1924. ali tema još uvijek aktuelna, nažalost.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije