FeminizamHrabra Lola

Feminizam u muzici na korak ispred vremena

Loretta Lynn- “The pill” Jedna od kontroverznih pjesama 1975. godine. Govori o ženskom pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu i slobodu izbora da spriječi trudnoću. Pristup kontracepciji kao inspiracija za pjesmu. Jeannie C. RIley- “Harper Valley P.T.A.” Priča o udovici…

Sara Velaga

Loretta Lynn- “The pill”

Jedna od kontroverznih pjesama 1975. godine. Govori o ženskom pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu i slobodu izbora da spriječi trudnoću. Pristup kontracepciji kao inspiracija za pjesmu.

Jeannie C. RIley- “Harper Valley P.T.A.”

Priča o udovici koja ostaje samohrana majka, ali je društvo osuđuje zbog načina oblačenja. S obzirom na to da ima kćerku tinejdžerku, postoje prikladne i neprikladne stvari za nju. Zato ova pjesma daje lekciju roditeljima o tome kako su licemjerni, jer potiču svoju djecu da osuđuju isto.

Yoko Ono- “Sisters, o sister”

Borba i želja za borbom su glavni motivi ove pjesme. Sve žene trebaju da se ujedine i shvate da imaju zajednički cilj-borbu za ravnopravnost.

Billie Holiday- “You let me down”

Iako pjesma primarno govori o ženi koju iznevjeri njen ljubavnik, dublja analiza dovodi do zaključka da se radi o režimu, rasizmu i seksizmu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije