MjestaRadoznala Lola

KANJON MRTVICE – LJEPOTA NA DOHVAT RUKE

Crna Gora je jedna od rijetkih država koja se prostire na tako malom prostoru, a ima toliko prirodnih ljepota, krenuvši od mora, planina, prašuma, jezera pa sve do veličanstvenih kanjona. Jedna od ljepota kojom se Crna Gora s pravom ponosi…

Nataša Mihajlović

Crna Gora je jedna od rijetkih država koja se prostire na tako malom prostoru, a ima toliko prirodnih ljepota, krenuvši od mora, planina, prašuma, jezera pa sve do veličanstvenih kanjona. Jedna od ljepota kojom se Crna Gora s pravom ponosi je kanjon Mrtvice ili kako ga još zovu “rapsodija” u zelenom.

Ovaj veličanstveni kanjon posljednjih godina svojom ljepotom plijeni pažnju brojnih turista, a nalazi se na 35 kilometru od Kolašina prema Podgorici, u podnožju planine Maganik i predstavlja pravi biser netaknute prirode. Dug je oko osam kilometara, a duž riječnog toka vidjećete prelijepa sela, šume, vodenice, vertikalne litice i nekoliko mostova čiji temelji potiču još iz rimkog perioda, dok će vas modro zelena boja rijeke i pjenušavi brzaci zasigurno ostaviti bez daha.

Foto: Jasna Gajević

Ime kanjona djeluje pomalo strašno, ali čim kročite u njega shvatićete da je on sve suprotno od svog imena i da u sebi krije veliko prirodno blago. Neki kažu da je ime dobio po legendi koja kaže da se usljed velikih snjegova voda iz Kapetanovog jezera ulila u Mrtvicu i potopila cijelo selo koje se zvalo Velje Duboko. Prema legendi, njena silina je bila tolika da je mrtve iznosila sve do sela Mrtvo Duboko, koje je po tome i dobilo ime. Međutim, postoji i druga verzija priče, a to je da rijeka Mrtvica do sela Bijelih Nerina često nestaje i ponovo se pojavljuje – umire i ponovo oživi, dok od Nerina pa sve do ušće nikada ne presušuje, te da je zbog toga rijeka dobila ime Mrtvica.

Za Mrtvicu se bez sumnje može reći da je tipična planinska rijeka, nepredvidiva, brza, bistra i hladna, a voda je cijelim svojim tokom toliko čista da je možete slobodno piti i izuzetno je bogata ribom, a posebno pastrmkom i lipljanom.

Foto: Jasna Gajević

Na samom ulazu u kanjon dočekaće vas velika tabla na kojoj piše “Kutak netaknute prirode”, jer to zapravo i jeste, a potom markiranim pješačkim stazama možete nastaviti svoj put kroz kanjon. Pješačenje kanjonom, mora se priznati, predstavlja pravu avanturu, jer njegova dubina na pojedinim mjestima iznosi do 1.100 metara, a usput ćete nailaziti na brojne vodopade i mini plaže koje izledaju nevjerovatno, pa će vam se na trenutak učiniti da se nalazite u nekoj bajci. Veličanstveni prizori netaknute prirode pravi su mamac za ljubitelje fotografije, ali i za one koje uz žubor brzaka traže utočište od užurbane svakodnevice.

Sa jedne i sa druge strane nalaze se visoke stijene, a jedan dio pješačke staze je usječen u stijenu i poznat je pod imenom “Danilov put”. Dobio je naziv po generalu Danilu Jankoviću, koji je prije više od 40 godina uklesao taj prolaz kako bi otvorio prolaz mještanima sela Velje Duboko, pa gledajući sa strane djeluje strašno i neosvojivo. No, zapravo je vrlo lako proći tim dijelom staze, jer je sasvim dovoljno široka za komotan prolaz.

Foto: Jasna Gajević

Foto: Jasna Gajević

Nakon ovog na prvi pogled strašnog prolaza, naredno na šta ćete naići je čuveni Danilov most koji potiče iz 1858. godine, a ime je dobio po knjazu Danilu Petroviću koji ga je i podigao.

Foto: Jasna Gajević

Tu je takođe i još jedan drveni most, koji se savršeno uklapa u cijeli ambijent i odlično je mjesto za kratak predah.

Foto: Jasna Gajević

Svakako ne smijemo zaboraviti i čuvenu “Kapiju želja” koju čine dvije prirodno spojene stijene praveći neobičan most koji je obrastao u mahovinu što mu daje posebnu čar. Kažu da je to mjesto na kojem čistog srca treba zamisliti želju, koja ni u kom slučaju ne smije biti na štetu drugoga, jer se u suprotnom neće ispuniti, a potom baciti kamen u vodu. Prema jednoj legendi, ukoliko je želja iskrena i čista, vila sa Maganika će je ispuniti.

Foto: Jasna Gajević

Ukoliko ste malo veći avanturista, preporučujemo vam da posjetite i selo Velje Duboko gdje možete vidjeti dva prelijepa jezera, ili kako ih još zovu “dva gorska oka” i nastaviti dalje put ka Kolašinu uz posjetu manastiru Morača koji je podignut davne 1252. godine.

Teško je ocijeniti kada je pravo vrijeme za šetnju kroz kanjon, jer ga svako godišnje doba na neki svoj način čini čarobnim, u svakom slučaju nećete pogriješiti posjetite li ga u proljeće, ljeto ili jesen, ono što je sigurno je to da će razgaliti sva vaša čula i da ćete mu se iznova vraćati. U svakom slučaju, imajte na umu da u određene dijelove kanjona nije preporučljivo zalaziti bez prisustva vodiča, ali i da bi trebalo da imate adekvatnu obuću, kako bi šetnja kanjonom bila što ugodnija.

Foto: Jasna Gajević

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije