Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: Njene knjige šapuću djeci na svim kontinentima

U Beograd je stigla iz Ilijaša, preko Brčkog. Dovela je ljubav, iz koje se izrodila prava mala oaza sreće i dječijih osmijeha. Marijana Mavrović je mama tri djevojčice i dječaka, svakodnevno ima pune ruke posla, a dodatno ih je okupirala kreativnim rukotvorinama za najmlađe….

Ana Tomić

U Beograd je stigla iz Ilijaša, preko Brčkog. Dovela je ljubav, iz koje se izrodila prava mala oaza sreće i dječijih osmijeha.

Marijana Mavrović je mama tri djevojčice i dječaka, svakodnevno ima pune ruke posla, a dodatno ih je okupirala kreativnim rukotvorinama za najmlađe. Za dvije godine je od pukog početnika, radoznalog i spremnog da uči, postala pravi “kućni majstor” za tihe knjige, interaktivne knjižice za vježbanje fine motorike i razvijanje mašte i kreativnosti kod najmlađih.

Priča da ju je oduvijek ispunjavalo da za svoju djecu izrađuje razne igračkice i ukrasne predmete, pa je, stoga, velika stvar, kako kaže, kada svoj hobi možete pretvoriti u posao od koga zarađujete.

“Počela sam kada sam se sa tihim knjigama upoznala preko stranih sajtova koje posećujem, a koji se bave izradom rukotvorina. Pomislila sam kako mogu biti korisne za razvoj dece, a da sa druge strane to može biti divan način da izrazim svoju kreativnost. Prvu knjigu sam izradila kao poklon za rođendan jednom dečaku i knjiga je izazvala jako pozitivne reakcije kod svih roditelja koji su je videli i već je bilo onih koji su tražili da napravim knjige za njihovu decu. Tako je sve počelo…”, prisjeća se Marijana.

Ističe da za tihe knjige vlada veliko interesovanje, što, kako kaže, sigurno govori u prilog tezi da i danas ima roditelja koji su zainteresovani za kreativni razvoj svoje djece i koji su svjesni opasnosti koju nosi odrastanje isključivo uz tablete i mobilne telefone. A njene kreativno-edukativne rukotvorine su uspješno pronašle put do mališana na svim meridijanima.

“Mogu se pohvaliti da sam isporučila svoje knjige na sve kontinente – u mnogim zemljama Evrope, u Aziji u Maleziju, u Africi u Egipat, za Australiju, SAD, Argentinu”, ponosno navodi.

Za izradu jedne standardne knjige, kakve ona pravi, potrebno je oko šest radnih sati, u zavisnosti od tema koje obrađuje. Cijeli proces izrade obuhvata sjeckanje, šivenje i ljepljenje sastavnih dijelova u cjelinu koja će zaokupljati pažnju mališana. Ipak, bitan “začin” u svemu tome je i njena ljubav koju svesrdno unosi u svaki svoj rad.

“Dete u meni nikada nije potpuno odraslo i posebno uživam onda kada pravim nove stranice i razvijam nove ideje”, kaže Marijana.

Osnovni materijal koji koristi je dekorativni filc. Pored toga, tu su i rajsferšlusi, razne trake, kopče, drveni i elementi od eva-pjene. Takođe, postoje kupci koji tačno znaju šta žele, ali i oni koji joj prepuštaju izbor tema.

“Sve zavisi od njihovog uzrasta”, kaže. “Za one najmlađe tu su prepoznavanje boja, oblika, životinja, dok malo stariju decu interesuju igre tetris, iks-oks, računjanje, učenje slova, vezivanje pertle, gledanje na sat.”

Ipak, u šestočlanoj porodici, u domu u kojem je jedan njegov dio i radionica, organizacija je zlata vrijedna, pa Marijani i njeni klinci, u skladu sa svojim godinama i umijećem, s vremena na vrijeme priskaču u pomoć. Iako joj  posao u kućnom ambijentu donekle olakšava brigu o bližnjima, jer ima tu (ne)sreću da svakodnevno mora odlaziti na posao, priznaje da joj nerijetko nedostaje vremena za svakodnevne obaveze, ali i baš ti momenti “bijega” od rutine.

“Odgovorno tvrdim da mame koje imaju dvoje dece ni zamisliti ne mogu koji su napori potrebni da bi se odgajalo troje dece, tako ni mame sa troje ne znaju koliko je teško imati četvoro. Bilo kako bilo, to je naš izbor i pored svih napora mnogočlana porodica pruža i veliko zadovoljstvo”, kaže ona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije