DogađajiRadoznala Lola

Koliko znate o duvanu?

Da li znate da Amerika već hiljadama godina uživa u duvanu, dok su Evropljani došli na red tek nakon što se Kristofer Kolumbo vratio iz te zemlje? Da li znate kome je prvom palo na pamet da ‘zarola’ duvan u…

Lola Magazin

Da li znate da Amerika već hiljadama godina uživa u duvanu, dok su Evropljani došli na red tek nakon što se Kristofer Kolumbo vratio iz te zemlje?

Da li znate kome je prvom palo na pamet da ‘zarola’ duvan u papir? Ko je otvorio prvu fabriku? A koji je najstariji brend cigareta?

Ma da li uopšte išta znamo o njegovo poreklu? Sigurni smo da samo belo gledate u ove rečenice.

Zato vežite pojaseve, jer vas vodimo na putovanje oko sveta kroz nekoliko vekova koje će vam dati jasnu sliku svega što treba da znate…

Istorija duvana seže daleko u prošlost, čak do 6.000 godina pre nove ere. Prvobitno uzgajan na prostorima južnoameričkih Anda, vrlo brzo se raširio i na prostore Severne Amerike. Oktobra 1492. godine, Kristofer Kolumbo upoznaje Evropljane sa tada čudnovatom biljkom. Uz svu popularnost koju je duvan sticao tokom vekova, počeo je da poprima nove oblike i da se koristi u različite svrhe.

Davne 1760. godine, osnovana je prva fabrika za preradu i proizvodnju cigareta u Njujorku. Pa ipak, tek je u Turskoj 1832. godine započeta proizvodnja ručno motanih cigareta u papiru, što je označilo početak nove ere u istoriji duvana. Zatim, početkom 20. veka, počinje proizvodnja prve industrijske cigarete, dok se nešto kasnije nije pojavio i prvi patent za elektronsku cigaretu. Danas se na tržištu susrećemo i sa HeatControl tehnologijom, koja zagreva, a ne sagoreva duvan, tako eliminišući dim, pepeo i neprijatne mirise.

Dok se istorija duvana i dalje ispisuje, bacimo pogled na infografik koji nas sprovodi kroz najbitnije etape ove industrije, ističući najveće događaje koji su obeležili istoriju duvanskih proizvoda.

Goran Mirković

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije