KulturaRadoznala Lola

Pomoću filma smanjuju predrasude među ljudima

Nakon šest godina postojanja, Filmski festival o osobama sa invaliditetom iz Banjaluke udružio se sa Filmskim festivalom iz Novog Sada i Rijeke, i time dobio predznak međunarodni. Od ove godine on nosi naziv „Uhvati film“ i u njemu će imati…

Vanja Stokic

Nakon šest godina postojanja, Filmski festival o osobama sa invaliditetom iz Banjaluke udružio se sa Filmskim festivalom iz Novog Sada i Rijeke, i time dobio predznak međunarodni. Od ove godine on nosi naziv „Uhvati film“ i u njemu će imati priliku da uživaju posjetioci u sva tri grada.

Ciljevi Festivala ostaju isti – promocija jednakosti i ljudskih prava, omogućavanje slobode izražavanja različitih kulturoloških i društveno marginalnih afiniteta, kao i njihovog međusobnog dijaloga.

„Festival u Novom Sadu traje pet dana, u Rijeci dva dana, a u Banjaluci jedan dan. Još uvijek je sve u pripremi, a sadržaj će biti obogaćen kvalitetnim filmovima i pratećim programom, jer ’Uhvati film’ tradicionalno podrazumijeva izložbe, perfomanse, radionice, nastupe, kao i tribine na određene teme“, govori nam Dušica Lipovac, direktorica Festivala za BiH.

Važan dio Festivala je i Filmski karavan, koji obuhvata najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

„Nagrađeni filmovi se prikazuju u ustanovama kulture i školama širom Srbije i Hrvatske, a nadamo se od sada i u BiH. Cilj nam je širiti uticaj Festivala po manjim mjestima, gdje je kulturnih dešavanja manje, a socijalna distanca prema osobama sa invaliditetom (OSI) veća“, priča ona za magazin Lola.

Karavani se realizuju u saradnji sa organizacijama OSI i drugim organizacijama civilnog društva, kulturnim centrima, kancelarijama za mlade… Oni su značajni jer mnoge OSI nemaju mogućnost da dođu na mjesto održavanja Festivala, zbog neadekvatnog prevoza ili nepostojanja personalne asistencije.

„Festival je usmjeren na širu javnost. Namijenjen je svima, prije svega ljubiteljima filmske umjetnosti jer filmovi se biraju najprije po umjetničkom kvalitetu. Namijenjen je osobama bez invaliditeta zbog smanjenja predrasuda i socijalne distance, ali i OSI jer i dalje postoje one osobe koje nisu sigurne u sebe, koje se stide svog invaliditeta, ne prihvataju ga kao dio sebe“, ističe Dušica.

Tokom godina je u Banjaluci i Novom Sadu prikazano više od 270 filmova na temu invaliditeta, a iako je do zaključenja ovogodišnjeg konkursa za učesnike ostalo još mjesec dana, na adresu organizatora stiglo je više od 300 prijava. Da biste učestvovali na Festivalu potrebno je da snimite film trajanja do 30 minuta, najmanje DVD kvaliteta, koji je titlovan na b/h/s, odnosno engleski jezik, te ga pošaljete na [email protected] do 15. juna. Kao i svake godine do sada, tema je poprilično široka – invalidnost, a u obzir dolaze dokumentarne i igrane forme.

„Prikazuju se životne priče ljudi koji su uprkos svakodnevnim problemima, barijerima, predrasudama, nedostatku sistemske podrške uspjeli da ostvare svoje potencijale, uspješni su u svim sferama društvenog života i rada, te u porodičnom životu. A sa druge strane, prikazuju se i životne priče osoba koji su zatvoreni u sopstvene životne prostore zbog barijera, predrasuda, diskiriminacije, nedostatka podrške ili žive u ruralnim područijima. Imamo i teme koje su još uvijek tabu teme kao što je seksualnost osoba sa invaliditetom. Međutim, mi idemo ka pomijeranju granica i mijenjanju perspektive, a zadatak selektora i stručnog žirija i jeste da pri izboru filmova obrate pažnju na takve filmove koji će mijenjati svijest“, govori nam Dušica, te ističe da Festival pored umjetničke ima i ljudsku notu, jer prenosi poruku dа OSI zaslužuju jednаke mogućnosti kаko bi ostvаrili svoje potencijаle.

Među osobama sa invaliditetom, posebno ranjivu grupu čine žene sa invaliditetom, koje su dvostuko marginalizovane. One su često posmatrane isključivo kroz prizmu invaliditeta, što dovodi do predrasuda i stereotipa, kao i osporavanja prava na majčinstvo i zasnivanje porodice. U još težem položaju su žene sa invaliditetom koje žive u ruralnim područjima, jer su češće izložene nasilju i siromaštvu, te jako često nemaju pristup obrazovanju.

Festival je prije nekoliko godina poseban akcenat stavio upravo na ove teme.

„Tada je prikazan film ’Trenutak radosti’ autorke sa invaliditetom Milese Milinković iz Novog Sada, inače direktorice Festivala za Srbiju, a film govori o četiri majke sa invaliditetom, njihovom iskustvu majčinstva, strahovima, predrasudama, odnosima okoline, najvećim životnim radostima… I ove godine imamo nekoliko prijavljenih filmova o ženama sa invaliditetom, sa akcentom na nasilju“, navodi Dušica za kraj razgovora za magazin Lola.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije