FeminizamHrabra Lola

Supruge Tolstoja, Dostojevskog i Nabokova: Uspješne žene iza uspješnih pisaca

Prateći izreku koja kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, možemo reći da se u slučaju velikih pisaca, to potvrđuje kao istina.

Redakcija

Ana i Fjodor

Ana je imala 20 godina kada je počela da radi kod Fjodora Dostojevskog kao stenografkinja. Mjesec dana od prvog susreta Dostojevski je zaprosio i drugi brak velikog pisca je ubrzo bio sklopljen. U svojim memoarima Ana piše da je sažaljevala Dostojevskog koji je preživio pakao izgnanstva, kao i da je sanjala o tome kako pomaže čovjeku čije je romane obožavala. U njoj je, tada četrdesetpetogodišnji pisac našao ženu koja je potpuno posvećena njemu i njegovom radu.

Dostojevski je bio beznadežan kockar. Nakon vjenčanja porodica je bila primorana da napusti Rusiju zbog dugova u koje je upao. Ipak, i u Evropi je nastavio da se kocka, a zbog dugova prodavao je ženin nakit i haljine. Piščevu strast Ana je tretirala kao bolest, a ne kao porok. Kada je dala posljednji novac koji joj je ostao, a Dostojevski i to izgubio, pisac je obećao da se više neće kockati i da će je usrećiti.

Dostojevski je svoja najveća djela pisao uz pomoć svoje supruge. Ona mu je bila sekretarica, i prvi čitalac: uživljavala se u priču i saosjećala sa likovima, ponekad plačući dok joj je pisac diktirao.

Tokom posljednjih godina piščevog života, porodica je prebrodila finansijsku krizu, umnogome zahvaljujući Ani. Nakon smrti Dostojevskog Ana se posvetila objavljivanju njegovih djela i vođenju piščevog muzeja. Poslije njene smrti objavljene su dvije knjige memoarske proze 1923. i 1926. godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije