FeminizamHrabra Lola

Supruge Tolstoja, Dostojevskog i Nabokova: Uspješne žene iza uspješnih pisaca

Prateći izreku koja kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, možemo reći da se u slučaju velikih pisaca, to potvrđuje kao istina.

Redakcija

Vera i Vladimir

Vera i Vladimir Nabokov vjenčali su se u Berlinu 1925. godine. Zajednica u kojoj su živjeli bila je čvrsta i jaka. Bezrezervno povjerenje koje je Vladimir imao prema Veri, smetalo je Nabokovljevim rođacima. Vera je komunicirala sa izdavačima u Vladimirovo ime, odgovarala na njegove pozive… Čak su vodili zajednički dnevnik u jednoj svesci.

Nabokovi su se u javnosti uvijek pojavljivali zajedno. Dok je Nabokov držao predavanja o ruskoj književnosti na Univerzitetu Kornel, Vera je bila pored njega. Toliko su bili nerazdvojni da su počele da kruže glasine da je Vera pravi pisac, a ne muza, kako su je predstavljali. Za pisaćom mašinom je uvijek sjedila Vera, dok je Vladimir pisao svuda osim za svojim stolom – u kadi, krevetu, na zadnjem sjedištu automobila (koji je, takođe, vozila Vera).

Jednom prilikom Nabokov je izjavio da bez svoje supruge ne bi napisao nijednu knjigu. Za „Lolitu” niko ne bi čuo da rukopis romana nije spasla upravo supruga poznatog pisca. U pismima svojim prijateljima, Vera je pisala o posvećenosti koju je gajio Nabokov prema pisanju, žaleći se da joj je teško da ubijedi Vladimira da napravi pauzu u poslu.

Nakon suprugove smrti Vera Nabokov je svoje vrijeme posvetila prevođenju i uređivanju djela koja su ostala iza velikog pisca.

 

sinhro.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije