Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: “Karika i nit” vraćaju sjaj starim zanatima

Stvaralačka avantura pod nazivom „Karika i nit“ započela je jednostavnim pretraživanjem interneta. Nina Ružičić, koja stoji iza ovog naziva, prije tri godine naišla je na kostim Crvene Sonje iz serijala o Konanu ratniku. Poželjela je sama napraviti to što je…

Vanja Stokic

Stvaralačka avantura pod nazivom „Karika i nit“ započela je jednostavnim pretraživanjem interneta. Nina Ružičić, koja stoji iza ovog naziva, prije tri godine naišla je na kostim Crvene Sonje iz serijala o Konanu ratniku. Poželjela je sama napraviti to što je pronašla, ali je to zahtijevalo nove vještine i poznavanje chainmaille tehnike. Tako je sve i počelo.

Nizala je karike jednu za drugom, pravila vezove od jednostavnijih do složenijih, da bi na kraju uspjela sastaviti cijeli kostim. Tokom tog procesa zaljubila se u ovaj način pravljenja nakita, te joj je on postao glavna okupacija. Radi se o tehnici koja je na našim prostorima poznata još od srednjeg vijeka u vidu pancirnih košulja i verižnjača, a nakit je bio popularan tokom 18. vijeka.

„Ovakva istorijska pozadina me je dodatno podstakla da pokušam vratiti malo sjaja starim zanatima koristeći tradicionalnu tehniku pri dizajniranju modernih komada nakita i modnih dodataka“, govori Nina za magazin Lola.

Model: Zaga Nikić, Foto: Filip Bijelić

Da biste savladali ove tehniku potrebno je da imate dobro znanje iz matematike, jer se metalni prstenovi sklapaju na osnovu matematičkih proračuna. Nina ističe da će se oni koji su vičniji ovoj nauci lakše snaći, te osnažiti da eksperimentišu i probaju nove vezove.

„Naravno, postoji jako velika baza podataka i tutorijala na nekoliko interenet stranica sa preporučenim optimalnim debljinama žice, širinom unutrašnjeg prečnika i njihovim međusobnim odnosom, a to su najbitnije informacije koje treba savladati prije samog početka pravljenja. Pored tog matematičkog dijela, potrebno je savladati pravilnu upotrebu kliješta i pravilno otvaranje i zatvaranje karika kako bi rezultat bio što kvalitetniji“, savjetuje ona.

Pored nakita i kostima, odnedavno je počela sa izradom kruna, za koje ističe da su joj postale opsesija. Pored prodaje, one su dostupne i za iznajmljivanje.

„Najviše interesovnja vlada za svadbene ukrase za kosu i cvjetne vijence jer su nosiviji. Postoji mogućnost izrade jedne velike glamurozne krune za orijantalni ples, trenutno sam u procesu dogovora. Mnogo bih voljela raditi za pozorište ili plesne grupe, to bi bio super izazov, ali za sada nisam ponudila svoje proizvode nigdje dalje osim Facebook stranice“, govori nam Nina.

S obzirom na to da je ona napravi-sve-sama tip, želja joj je da osmisli i pokrene online prodavnicu, putem koje će nuditi svoje rukotvorine mušterijama. Kako to obično biva, vrijeme je vrlo ograničavajući faktor.

„Pored nekoliko hobija i interesovanja, redovnog posla i pisanja završnog master rada iz arhitekture, ne uspijem se posvetiti online plasiranju proizvoda onoliko koliko bih trebala. Etsy prodavnica je pokrenuta i ovih dana bih trebala postaviti nove prozvode. Na sreću, bar oko fotografisanja zasad nemam problema pošto sam se uvezala sa nekoliko odličnih fotografa“, naglašava ova kreativna djevojka.

Nina često izlaže na sajmovima ručnih radova u Banjaluci, gdje nerijetko priredi pravi mali performans, jer svoj nakit stvara na mjestu održavanja sajma i time posjetiocima omogućava da vide kako on nastaje.

„Iz dosadašnjeg iskustva, rekla bih da se sve više cijeni ručni rad. Sve više ljudi se odlučuje na pokretanje sopstvenog malog biznisa pa na taj način se širi i svijest o tome šta je sve potrebno da bi se našao proizvod na polici ili u koferu, nije tako lako kao što se možda čini. Potrebno je istaknuti se na tržištu i privući potencijalne kupce“, naglašava ona.

Dok online prodavnica ne bude u funkciji, Facebook stranica ostaje kao glavni način komuniciranja sa mušterijama. Takođe, tu je i Instagram nalog @ninarzcc, gdje možete vidjeti kako nastaju različiti komadi nakita, krune i kostimi.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije