PorodicaPraktična Lola

Mazite djecu kako bi izrasla u ljubaznije i empatičnije ljude

Roditelji, nemojte osjećati pritisak, ali budite svjesni da uspjeh našeg društva zavisi od vas. Vi ste oni koji odgajaju djecu, koja će u budućnosti biti dio kolektiva odgovornog za promjene u svijetu. Zato ih volite, pazite i tješite, jer to…

Priredila Sara Velaga

Roditelji, nemojte osjećati pritisak, ali budite svjesni da uspjeh našeg društva zavisi od vas. Vi ste oni koji odgajaju djecu, koja će u budućnosti biti dio kolektiva odgovornog za promjene u svijetu. Zato ih volite, pazite i tješite, jer to ima veliki uticaj na njihovo sazrijevanje. Istraživanje naučnice Darcie Narvaez ističe kako svaki put kada mazite djecu ili ih uzmete u naručje odrastaju u zdravije, manje depresivne, ljubaznije i empatičnije ljude. Osim toga, oni postanu i produktivniji u poslovima koje obavljaju, ali i u društvu u kojem se kreću.

Istraživanje je obuhvatilo više od 600 odraslih osoba, nakon čega su došli do podataka da su oni koji su bili paženi i maženi u djetinsjtvu odrasli u psihički stabilnije osobe, prilagodljivije okolini i društvu. Osim toga što više provodite vremena sa djecom dok su mala, to će društvenija bića biti kada odrastu.

Istraživanje naučnice Darcie Narvaez ističe kako svaki put kada mazite djecu ili ih uzmete u naručje odrastaju u zdravije, manje depresivne, ljubaznije i empatičnije ljude.

Sve što je zapravo potrebno jeste ljubav, a pedijatar Armeet Singh sugeriše da na taj način pomažete svom djetetu da se smiri i ojačavate vezu među vama. Prvih četiri do šest mjeseci su najvažniji za bebu i razvoj njenog odnosa sa vama, zato vam savjetujemo da se ne oglušujete na dječiji plač. Bez obzira šta vam govorili drugi, vaše dijete vas treba, uzmite ga u naručje i smirite ga, jer imate svo pravo na svijetu da to uradite. Zašto ga ostavljati da plače?

Ovo je idealna prilika da kažete i svekrvi da to što vam je dijete stalno u naručju ne znači da ste ga razmazili, jer vjerovatno je i ona to isto radila svom sinu. A evo ga danas vama muž, sa nadamo se normalnim životnim navikama. Umjesto da strahujete da će dijete postati razmaženo, zapitajte se hoćete li mu onemogućiti pravilan rast i razvoj puštajući ga da plače.

Ono što vi kao roditelji radite u ranim mjesecima i godinama se veoma odražava na to u kakvu će osobu izrasti vaše dijete. Budite tu za njih i smirite ih svaki put kada postoji mogućnost za to. Nemojte ignorisati njihov plač nikada, jer ako ih pustite da plaču, kasnije će odrasti u depresivne osobe, a biće im se veoma teško nositi i sa stresnim situacijima, jer se neće moći lako smiriti.

Prvih četiri do šest mjeseci su najvažniji za bebu i razvoj njenog odnosa sa vama, zato vam savjetujemo da se ne oglušujete na dječiji plač.

Utješite ih, jer im utjeha treba. Kako u tom trenutku kada plaču, tako i kasnije dok odrastaju. A onda budite ponosni na njih kada odrastu i nauče da se nose sa problemima, jer ćete znati da je utjeha koju ste pružili nekada davno imala dugoročne efekte na njih kao formirane ljude.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije