LjudiRadoznala Lola

Objavljivanje albuma kao anonimus je ravno samoubistvu

Sarajevski bend Sunday Stories predstavlja jednu posebnu storiju muzičke scene u regionu. Prvo su nas osvojili obradama iz jazz svijeta koje u  njihovom izvođenju i nejazzere  preobraća,  onda su nam poklonili “Bajku“, da bismo sada dočekali i njihov debitantski album…

Anja Zulić

Sarajevski bend Sunday Stories predstavlja jednu posebnu storiju muzičke scene u regionu. Prvo su nas osvojili obradama iz jazz svijeta koje u  njihovom izvođenju i nejazzere  preobraća,  onda su nam poklonili “Bajku“, da bismo sada dočekali i njihov debitantski album “Sunday Stories“.  Promocija albuma zakazana je za danas u sarajevskom klubu Monument, sa početkom u 15 časova.

„Publika će imati priliku da album presluša u cjelosti, pregleda spot, te smo se čak odlučili za live izvedbu autorskih pjesama, bez nekog konkretnog razloga, što se inače i ne radi na promocijama. Ali iskreno, sviraju nam se naše stvari. Čekamo već četiri godine da zasviramo nešto naše, vrijeme je“, za Lola magazin govori Saša Ćirić, gitarista i bek vokal benda.

Ekipu Sunday Storiesa čini jedna dama i četiri momka. Kako nam Saša kaže, svi su odrastali slušajući različitu muziku koja je na svakog od njih ostavila uticaj, pa zato možemo govoriti o tom spoju naizgled nespojivog kao što su jazz i punk.

“Radeći autorske stvari, ono čime smo individualno vođeni smo prenijeli na album i pjesme. Iz svega toga proizašlo je nešto u potpunosti autentično sa jazz harmonijom a punk/rock energijom, te su pjesme mogao bih reći i poprilično komercijalne, ali kao ujedinjene u jedan album definitivno daju utisak punk jazza koji kao takav žanr u svijetu i postoji”, objašnjava nam on.

A da je uvijek tu bila želja i cilj da imaju autorske stvari, govori nam pjevačica Nina Babić, koja za naš magazin kaže i da je izbacivanje albuma na tržište kao anonimus danas ravno samoubistvu.

“Htjeli smo se dovoljno približiti publici da onog momenta kada se odlučimo na autorski rad, taj rad ima ko i dočekati i sudeći po reakciji naše publike, dobro smo postupili. Moraš nekada riskirati, posebno kada su u pitanju snovi i nadanja”, priča nam Nina.

Nakon što su sve dobro uvježbali na probama, u studio Muzičke Produkcije BHRT ušli su u novembru prošle godine. Zbog kvalitete odlučili su snimati jedan po jedan instrument, i to je trajalo šest mjeseci. Basista Mustafa Kurtalić nam prepričava kako je sve to izgledalo.

“Bilo je dosta momenata kada se kroz priču spominjala nekadašnja scena i ko je sve prošao kroz taj isti studio, a prošli su velikani od Indexa, Dugmeta do Alimanovića koji je zapravo u isto vrijeme dok smo snimali imao probe u drugim prostorijama, te nas dođe pozdraviti”, govori nam on te dodaje da je ovo uspomena za čitav život jer nije bilo momenta u kojem nisu uživali.  Na albumu su imali i goste, pored producenta Arslanagića koji je i svirao, učestvovali su i Mirza Frljak-Frki, Narcis Zečić i Tomislav Bedenik.

Spoj različitih žanrova i jezika

Album se sastoji od devet pjesama. Već sada su publiku zainteresovali njihovim pomalo kontroverznim nazivima kao što je pjesma “My man is a Dick”, koja po pretpostvaci autorke teksta pripada trilogiji ljubavnih pjesama koje se nalaze na albumu. Pored ljubavne trilogije tu je i pjesma “Humanity” koju Nina i Saša pjevaju u duetu, “Moon and Sky” o zasluženom poštovanju i odgoju, o momentu kada ti mišljenje nekadašnjeg prijatelja više nije bitno, te i pjesma o ženskom tračanju “When Love gets shady”.  Sve pjesme osim jedne su na engleskom jeziku, a zašto je tako govori nam Nina, koja je i autorica svih tekstova.

“Pjesme kada pišem dođu same od sebe, pa na kako kojem jeziku valjda. Čitav život slušam jazz i stranu muziku gotovo svih žanrova, te je možda i to razlog što su mi fraze prilikom sklapanja teksta u mislima uglavnom na engleskom jeziku”, priča nam ona.

Tokom promocije albuma, premijerno će biti prikazan spot za pjesmu “My man is a Dick”. Članovi benda nisu ništa htjeli otkrivati o samom spotu, osim da je rađen u vidu ilustracija, a i svi naredni spotovi biće urađeni kao crtani filmovi. Autor spotova je Berin Tuzlić. Njihov drugi singl “About a boy”, predstavlja saradnju bedna sa finskom umjetnicom Anni Mattila.

Regionalna turneja

Bend je bio na turneji širom Bosne, zatim su svirali u Sloveniji i kasnije u Beogradu. Saksofonisti Valentinu Šeremetu u najdražem sjećanju je ostao nastup u Mariboru, u dvorcu Wetrinsky.

“Ljudi su došli kao na predstavu. Reakcije su bile izvanredne, a provod kako priliči Sunday Stories. Bilo je toliko zabavno da su nam organizatori platili dodatnu noć da se provedemo u Mariboru, od sebe. Plesali smo polke, valcere iz mog rodnog kraja Zagorja. Čak su i Saša i Zlaja pokušali plesati. Da stvar bude interesantnija, kada smo svirali u Ptuju par dana poslije, vlasnica Wetrinsky dvora iz Maribora je došla da nas sluša. Rekao bih da smo stekli dosta prijatelja”, prisjeća se on.

Na radost publike koja neće moći prisutvovati promociji albuma, Sunday Stories ne miruje. Već su im svi vikendi do septembra bukirani, a banjalučka publika će imati priliku ponovo da ih čuje u junu i julu, a konkretni datumi će biti saopšteni naknadno.

“U Banjaluci je prva liga. Publika je predivna, imamo dosta raje koja nas  prati i sa kojima se redovno čujemo putem društvenih mreža. Dan kada album izađe će biti i prvi dan kada ćemo svirati naše stvari. Uz malo sreće i mnogo volje, sve više će biti naših stvari a sve manje obrada na nastupima Sunday Stories, pa i na predstojećem nastupu u prelijepoj Banjaluci”, za kraj razgovora za Lola magazin govori Zlatan Begić, a mi se radujemo skorom nastupu ove petorke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije