AktivizamHrabra Lola

Konkretne mjere ili obmana: Kina zabranila pseće meso na Yulin festivalu

Velika pobjeda za ljubitelje životinja širom svijeta – pseće meso je privremeno zabranjeno na Yulin festivalu u Kini, koji je do sada odnio nekoliko hiljada života. Ova odluka će stupiti na snagu 15. juna, nedjelju dana prije početka festivala, te podrazumijevati zabranu…

Vanja Stokic

Velika pobjeda za ljubitelje životinja širom svijeta – pseće meso je privremeno zabranjeno na Yulin festivalu u Kini, koji je do sada odnio nekoliko hiljada života. Ova odluka će stupiti na snagu 15. juna, nedjelju dana prije početka festivala, te podrazumijevati zabranu prodaje psećeg mesa u restoranima, na pijacama i ulicama. Oni koji se ne budu pridržavali zabrane će biti uhapšeni i kažnjeni sa 15.000 dolara, piše Bored Panda.

Direktorica projekta za zaštitu životinja “Duo Duo” kaže da je ova zabrana odličan korak, bez obzira na to što je privremenog karaktera.

“Nadamo se da će ona izazvati domino efekat, te dovesti do kolapsa trgovine psima i njihovim mesom”, navodi ona.

Međutim, aktivisti su i dalje zabrinuti zbog održavanja ovog festivala, jer se zabrana odnosi samo na meso pasa, ne i mačaka. Oni strahuju da će jedna životinja samo zamijeniti drugu, te da će ubijanje ponovo biti po propisima. Marc Ching, osnivač fondacije “Animal Hope” smatra da je ova zabrana samo način da se skrene pažnja medija u drugom smjeru, te da ona neće imati nikakvog efekta.

“Svake godine govore istu stvar, a kada dođe vrijeme za održavanje festivala, hiljade životinja bude mučeno i ubijeno. Ako se zabrana zaista ispoštuje, to će biti velika pobjeda za nas, ali nemojte misliti da je time gotovo. Protestvujte, koristite svoj glas i budite njihov junak. Govorite sve dok ne vidimo kraj ovoga, istrajte dok ne dočekamo pravdu”, kaže Ching.

Godinama se sprovode kampanje za zabranu trgovine psećim i mačjim mesom u Aziji, ali je ona još uvijek prisutna u zemljama kao što su Kina, Južna Koreja, Kambodža i Tajland.

Ovaj festival je nastao 2010. godine, sa ciljem da trgovci psima zarade što više novca. Ogroman broj pasa koji završe na festivalu je ustvari ukraden od njihovih vlasnika, te čak još uvijek nosi svoje ogrlice. Psi, ali mačke, se krajnje zvjerski ubijaju, a zatim se njihovo meso priprema za jelo. Jadne životinje se sijeku i skida im se koža dok su još uvijek žive. Kineske vlasti su godinama pokušavale da se ograde od ovog festivala, koji je postao simbol okrutnosti prema životinjama.

Učesnici festivala vjeruju da pseće meso hladi njihovo tijelo tokom ljetnih mjeseci, a procjenjuje se da svake godine i Kini bude ubijeno više od 10 miliona pasa i četiri miliona mačaka. Životinje nerijetko budu prebijane do smrti ili žive spaljene, jer se smatra da će njihovo meso tako biti ukusnije.

 

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije