AktivizamHrabra Lola

Lažne novinarke i doktorice putem Fejsbuka traže dječije fotografije

Internet zajednica uznemirena je zbog pojave profila na društvenim mrežama, putem kojih nepoznate osobe od majki traže da im šalju fotografije svoje djece. Profil pod imenom Dijana Simić im se predstavlja kao urednica modnog časopisa za djecu i od njih traži…

Ivana Simikić

Internet zajednica uznemirena je zbog pojave profila na društvenim mrežama, putem kojih nepoznate osobe od majki traže da im šalju fotografije svoje djece.

Profil pod imenom Dijana Simić im se predstavlja kao urednica modnog časopisa za djecu i od njih traži fotografije djece u zamjenu za novac. Korisnice ove društvene mreže se javljaju sa tvrdnjom da ih je kontaktirao isti profil, ali da se osoba koja ga vodi predstavljala kao doktorica, te ih ispitivala intimne stvari u vezi njihove djece. Zanimalo je da li majke svojim sinovima povlače kožicu na penisu, tražila njihove fotografije, te preporučivala masiranje vagine kćerkama.

Udruženje “Lavice”, koje se bavi zaštitom i pomoći žrtvama pedofila, upozorava da odmah prijavite policiji ovakve slučajeve, ali i dokumentujete samu prepisku prije nego što profil bude izbrisan.

“Imamo screenshoot poruka sa dva različita profila. Nemojte ignorirati i nemojte prijavljivati profil Fejsu prije nego sve poruke spremite i prijavite policiji. Molimo vas da se javite ako ste primili ovakve poruke”, apeluju iz udruženja.

Pored pedofilije i zaštite djece od seksualnih predatora, ovaj slučaj pokrenuo je još jednu temu, koja se tiče objavljivanja fotografija vaše djece na internetu. Kada jednom postavite nešto na internet više nemate kontrolu nad tim, ne znate ko će vaš post koristiti i u koje svrhe. I na kraju krajeva, ko je pitao vaše dijete želi li da bude dijeljeno i komentarisano na internetu?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije