Praktična LolaŽivot

Instagram najviše šteti mentalnom zdravlju

Mentalno zdravlje i društvene mreže su u izrazito kompleksnoj vezi. Dijeljenje svog života online pruža vam mogućnost da sredite bilo kakvu mrlju iz stvarnosti i pratiocima se prikažete u boljem svjetlu nego što zaista jeste. Kraljevsko društvo za javno zdravstvo je…

Ivana Simikić

Mentalno zdravlje i društvene mreže su u izrazito kompleksnoj vezi.

Dijeljenje svog života online pruža vam mogućnost da sredite bilo kakvu mrlju iz stvarnosti i pratiocima se prikažete u boljem svjetlu nego što zaista jeste.

Kraljevsko društvo za javno zdravstvo je u Velikoj Britaniji sprovelo istraživanje tokom koga je intervjuisano 1.500 ljudi starosti između 14 i 23 godine. Ispitivali su ih o tome kako Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook i YouTube utiču na njihovo mentalno zdravlje. Rezultati su pokazali da je Instagram najštetniji, posebno za mlade žene, koje se zbog njega osjećaju usamljene, deprimirane, anksiozne i neispunjene.

Od svih ovih platformi, jedino je YouTube dobio pozitivne ocjene. Jedan od rezultata jeste i to da pregledanje početnih strana ovih mreža duže od dva sata dnevno uzrokuju stres. Iako su dobijeni rezultati prilično sumorni, predsjednik ovog društva Simon Wessely smatra da se blagostanje ne može postići jednostavnim isključivanjem sa mreža.

“Siguran sam da društvene mreže igraju veliku ulogu u ljudskoj nesreći, ali one imaju isto toliko prednosti kao i negativnih strana. Moramo naučiti da se nosimo sa tim”, napominje on.

U suštini, koristite ih oprezno.

I-d.vice.com

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije