Hrabra LolaLoliteti

Vesna Savčić – Modni guru američkih zvijezda

Vesna Savčić je obična djevojka iz komšiluka. Dobro, ne baš obična, više je primjer kako hrabrost, odlučnost i jasna vizija šta želimo, a još više šta ne, naposlijetku poluče uspjeh. Kofere je spakovala prije 11 godina i otisnula se put…

Ana Tomić

Vesna Savčić je obična djevojka iz komšiluka. Dobro, ne baš obična, više je primjer kako hrabrost, odlučnost i jasna vizija šta želimo, a još više šta ne, naposlijetku poluče uspjeh.

Kofere je spakovala prije 11 godina i otisnula se put Njujorka. Gradiška je bila isuviše tijesna za sve ono što je nosila u sebi, za sve one ambicije, želje i htjenja. Njujork, opet, dalek, nepoznat, stran. Kad je odlazila, tata joj je rekao da ide i uradi sve što je naumila, a da će oni, njena porodica, uvijek biti tu, da je čekaju. Dovoljno za let preko okeana.

“Takve riječi jedinoj kćerki može da kaže samo otac koji vjeruje u nju. To mi je bilo sasvim dovoljno da krenem svojim putem”, priča Vesna.

Stigavši “preko bare”, godinu i po je bila u programu Au Pair, a onda je vizu promijenila u studentsku i počela da studira i radi. Moda i sport su uvijek bili ona tiha voda koja je u njoj valjala i rađala velike snove. S jedne strane, kreativnost je neraskidiv dio njenog života, a u sport, unosi onaj zdrav duh, nemir svjetskog putnika. Takva je Vesna, kreativac koji sve što dotakne, čini se, pretvara u američki san.

“U Ameriku sam došla u potrazi za boljim životom, iskreno. Željela sam da pobjegnem od, da tako kažem, rutine u BiH, gdje se rodiš, ideš u školu, nađeš neki posao, udaš se, imaš djecu i to je to. Sve je to super, ali to jednostavno nije moja vizija života. Odlučila sam da odem i pokušam”, kaže Vesna.

I uspjela je. Nakon početaka koji, prisjeća se, nisu bili ni laki ni bezbolni, nakon mnogo uspona i padova, nakon učenja i upoznavanja same sebe te navikavanja na jednu sasvim drugačiju svakodnevicu, u Njujorku je izgradila svoj mali, ušuškani svijet, satkan od prijateljstva, kreativnosti, biznis planova i, priznaje, sjete za porodicom i bližnjima koji su ovdje.

“Razdvojenost od porodice je ono što mi nakon svih tih godina najteže pada, ali to je život. Dobro je dok god sam ovdje i mogu da im pomognem”, naglašava ona.

Vesna Savčić je s one strane okeana poznatija kao SVesna, što je zapravo njen brend koji uspješno gradi u Njujorku, a tiče se mode, kreativnosti i biznisa. Kao neko ko je modno svaštario, CV joj je pun – radila je za “Adidas” i kao specijalista za Adidas Original, a njeno umijeće su prepoznale i mnoge zvijezde.

“Radila sam i kao asistent stilista za pjevačicu Nicki Minaj i rnb pjevača NeYo, potom za košarkaše Lebrona Jamesa, Amarea Studemirea, Chrisa Bosha i Rajona Rondoa. Uz to, tu je i posao kretaivnog asistenta za britansku modnu kompaniju TopShop”, pojašnjava Vesna.

Trenutno radi samostalno kao lični stilista i brend konsultant za američke fudbalere. Kako su oni u Americi velike zvijezde, ona brine o njihovom izgledu tokom svakog pojavljivanja u javnosti. U tom je svijetu posljednjih šest godina i upravo je pokrenula svoju kreativnu agenciju koja je trenutno u izgradnji. Kaže, korak po korak… Victor Cruz, Martellus Bennett, Rashad Jennings, Dwayne Harris i Justin Bethel, neki su od fudbalera s kojima je sarađivala i koje, što joj stoji u opisu posla, povezuje sa dizajnerima.

Rad sa sportistima, čini se, nije slučajnost, jer je Vesna, kako sama kaže, čitav život u nekom sportu, s obzirom da voli da bude aktivna. Tako je danas kroz trčanje, koje obožava, postala jedan od Nike influencera i dio je tima Mission I’m Possible u Njujorku, koji ima ogromnu urbanu trkačku scenu. Uz to, slobodno vrijeme provodi družeći se sa njujorškim kreativcima, na događajima posvećenim izradi različitih umjetničkih predmeta – od šešira, preko slika do namještaja.

O povratku u BiH i dalje razmišlja, doduše, nekad kad bude dovoljno razvila posao da, kako govori, sebi može da priušti da dio vremena provodi ovdje, a dio u Americi. Ipak, svoje dijete će učiti da govori engleski jezik, a mama će, govori kroz smijeh, morati naš.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije