MjestaRadoznala Lola

Zip-lajn avantura: Preletite kanjon Tare za 50 sekundi

Očaravajuća ljepota kanjona Tare svima je već poznata, prizori netaknute prirode, bistra i plahovita rijeka Tara pravi su mamac za sve avanturiste, a sve to čini ga izuzetno pogodnim za različite rekreativno-adrenalističke avanture. Jedna od tih avantura je svakako zip-lajn,…

Nataša Mihajlović

Očaravajuća ljepota kanjona Tare svima je već poznata, prizori netaknute prirode, bistra i plahovita rijeka Tara pravi su mamac za sve avanturiste, a sve to čini ga izuzetno pogodnim za različite rekreativno-adrenalističke avanture. Jedna od tih avantura je svakako zip-lajn, spust sajlom slobodnim padom sa jednog kraja na drugi, pa tako ukoliko ste željni novih avantura u prirodi i radoznali kako izgleda visiti nad najdubljim kanjonom Evrope, onda je ovo prava stvar za vas.

Šta je zip-lajn?

Zip-lajn je spuštanje niz žice različitih dužina uz pomoć opreme koju koriste pripadnici Gorske službe spasavanja, koja vam omogućava da se slobodnim padom spustite sa jednog kraja na drugi, uz zadivljujući pogled na prirodu. Nastao je kao potreba stanovnika planinskih oblasti gdje nije bila moguća izgradnja mostova, pa su bili prinuđeni da pomoću užeta koje je prikačeno na dva kraja, slobodnim padom prelaze sa jedne strane na drugu. Danas zip-lajn ima drugačiju primjenu, pa se koristi u sportsko-rekreativne svrhe i za vrlo kratko vrijeme stekao je veliku popularnost u cijelom svijetu. Istovremeno mogu letjeti dva letača paralelno u sjedećem položaju ili “supermen” stilu.

Foto: www.redrockzipline.com

Posljednjih nekoliko godina zip-lajn je postao i te kako popularan na našim prostorima, posebno iznad kanjona Tare, koji je jedna od najatraktivnijih lokacija za takvu avanturu. Zip-lajn na Đurđevića Tari predstavlja jedinstven adrenalinski užitak koji privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Klizanje na sajli postavljenoj iznad kanjona koja vam omogućava da “preletite” sa jedne strane na drugu, predstavlja pravi izazov za sve avanturiste koji žele da iskuse nešto poptpuno drugačije i pritom uživaju u prelijepom pogledu na Taru iz sasvim drugačije perspektive.

Dužina sajle iznosi oko 350 metara, dok je pod vama provalija dubine više od 100 metara. Brzina klizanja kreće se uglavnom do 50 km/h, pa ćete tako za svega 50 sekundi “preletjeti” sa jednog kraja na drugi.

Foto: www.redrockzipline.com

Cijeli koncept osmislili su pripadnici Gorske službe spasavanja i odlični poznavaoci Tare i Durmitora, ali prije svega strastveni ljubitelji prirode i ekstremnih sportova. Bezbjednost cijelog sistema je na najvišem nivou, a same sajle su izrađene od takvog materijala koji može podnijeti teret i do nekoliko tona, a tu je i adekvatna oprema renomiranih proizvođača, kao i licencirani vodiči koji će vam dati sve instrukcije za bezbjedan spust.

Iako na prvi pogled ne izgleda tako naivno, s obzirom na to da se polazna tačka nalazi na visini od 170 metara, zip-lajn avantura je potpuno bezbjedna za djecu, ali je neophodno prisustvo roditelja.

Foto: www.redrockzipline.com

Ukoliko se odlučite za ovakav vid avanture u prirodi, cijena jednog spusta iznosi svega 10 €  i uključuje svu potrebnu opremu, kao i kratku obuku, dok je za grupne posjete najčešće obezbjeđen i popust.

Zip-lajn sezona traje oko pet mjeseci, pa tako ako još uvijek niste odlučili gdje ćete provesti ljeto, ovo je odlična ideja za nezaboravan odmor u prirodi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije