LjudiRadoznala Lola

Šest naših ljubavnih legendi većih od „Romea i Julije“ (I dio)

Ne postoji balkon čuveniji od onog u Veroni, u Casa di Giulietta – Julijinoj kući. Ne postoji bočica otrova poznatija od one koju Romeo ispija, u očaju, uvjeren da je njegova draga zauvijek izgubljena. I ne postoji ljubavna priča slavnija…

Nenad Bosnić

Ne postoji balkon čuveniji od onog u Veroni, u Casa di Giulietta – Julijinoj kući. Ne postoji bočica otrova poznatija od one koju Romeo ispija, u očaju, uvjeren da je njegova draga zauvijek izgubljena. I ne postoji ljubavna priča slavnija od njihove, nakon što ju je Šekspir pretočio u vanvremensku dramu.

Ipak, ova tragična romansa nije jedinstvena u istoriji ljudskog roda. Štaviše, velikih priča o još većim nesrećnim ljubavima ima mnoštvo. Nažalost, jer nam to govori da su na ljubav uvijek stavljani okovi klasa, nacija, vjera, konflikata… I srećom, jer tako znamo da je prava ljubav uvijek spremna da se suprotstavi baš svakoj prepreci, pa i da za to plati najskuplju cijenu.

A gdje je mogla da bude stavljena na najveće testove, nego na Balkanu, uvijek punom podjela, razmirica i tuđih sukoba?! Možda upravo zbog toga, na svakoj raskrsnici naših puteva skriva se poneka priča dostojna Šekspirovog pera. I mi ćemo vam predstaviti najdirljivije od njih.

Ovaj put ćemo zaobići one već slavne, umjetničke, poput nikad ostvarene veze između imućne Julijane Cantilly i siromašnog pjesnika Stanka Vraza, ovjekovječne u divnim „Đulabijama“, ili nesrećne romanse između bogataške kćeri Lenke Dunđerski i poete Laze Kostića, koju danas glumci i na TV ekrane prenose.

Ispričaćemo vam priče „običnih“ djevojaka i mladića, mješavine legendi i hronika o onima čije su emocije bile sve sem običnih. Priče bliske onima koje se i danas odvijaju među nama, nadajući se da ih sudbina nikada neće staviti pred odluke sa kojima su se suočili heroine i heroji ovog teksta.

Otkrijmo ih, upoznajmo i naučimo nešto od njih.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije