PojaveRadoznala Lola

Zahvaljujući jednoj majci, roboti idu u školu umjesto bolesne djece

Mnogo stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, a jedno od njih je svakako i zdravlje. Veoma često, nismo ni svjesni koliko smo srećni zbog toga što možemo da hodamo, da budemo prisutni tamo gdje se naš život isprepliće sa…

Vesna Drakulic

Mnogo stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, a jedno od njih je svakako i zdravlje. Veoma često, nismo ni svjesni koliko smo srećni zbog toga što možemo da hodamo, da budemo prisutni tamo gdje se naš život isprepliće sa drugim ljudima. Sve to nije mogao maleni Graham Morissette, dječak koji je sa samo šest godina obolio od leukemije. Njegovi roditelji su se dvije godine borili sa opakom bolešću i na sve moguće načine su pokušavali da omoguće svom sinu da se osjeća što manje izolovano od ostatka svijeta.

Grahamova majka Leslie željela je da se putem Interneta Grahamu omogući da bude u kontaktu sa porodicom i prijateljima pošto je dječak skoro stalno bio u bolnici. Tada, krajem devedesetih godina prošlog vijeka, Internet je bio relativno nov i nije bilo toliko pristupa različitim stvarima. Porodica Morissette je u kući imala i računar i Internet, ali u bolnici ne. No, tamo se Graham sprijateljio sa svima – i sa doktorima, i sa starijim pacijentima i sa djecom.

Graham Morissette sa svojim roditeljima

Nažalost, njegovo tijelo nije dugo izdržalo borbu sa leukemijom. Preminuo je u osmoj godini života, a njegova majka, skrhana od bola, pokušavala je pronaći snagu u ljubavi koju je Graham osjećao prema svim ljudima.

„Posuđivao je svoje igračke bolesnoj djeci ili bi ih nasmijavao“, kroz suze priča Leslie i dodaje: „Grahamov posebni duh je ono što me drži na nogama i tjera naprijed. Pomogao mi je, pružio mi je snagu da se borim.“

U znak sjećanja na svog sinčića, Leslie je osnovala neprofitnu organizaciju „Grahamtastic Connection“ koja danas obezbjeđuje besplatne računare, iPodove i robote dječacima i djevojčicama koji boluju od raka i drugih ozbiljnih bolesti. Upravo su roboti oni koji danas najviše pomažu djeci jer, zahvaljujući njima, mališani više ne moraju da izostaju iz škole zato što leže u bolnici ili kod kuće.

„Jedan od naših glavnih ciljeva je da bolesnu djecu povežemo sa učionicama jer oni na taj način nastavljaju svoje školovanje u danima hospitalizacije. Ako dijete ne može doći u školu, jednostavno se uloguje na tablet ili laptop i poveže se sa robotom. Robot ih tada dovodi u učionicu među đake i može da prisustvuje času. I ne samo to. Može da hoda po hodnicima, da ruča s prijateljima, da s njima priča o vikendu, igrama i ostalim stvarima koje djeca vole“, objašnjava Leslie.

Uz pomoć robota, djeca se osjećaju manje izolovana. Ne propuštaju ništa od svog života. Povezani su sa porodicom i prijateljima i to im pomaže da se emotivno i fizički oporave.

„Svaki put kada mogu pomoći djetetu kojem je to zaista potrebno, imam osjećaj da se Graham smiješi i da njegova anđeoska krila lepršaju“, iskreno priča Leslie. „Veoma mi je važno da uspomena na mog sina živi. Graham je bio divan dječak, volio je da pomaže drugima, bio je pun ljubavi. Vjerujem da ta ljubav nastavlja da živi u ovome što ja danas radim. I ponosna sam što to mogu da radim svom sinčiću u čast.“

Ukoliko i vi želite da pomognete u ovoj plemenitoj akciji, posjetite WEB stranicu Grahamtastic Connection i saznajte na koji način možete doprinijeti tome da se olakša život bolesnoj dječici. Kliknite na video ispod teksta i pogledajte koliko jedan robot može da učini za dječaka ili djevojčicu koji zbog narušenog zdravlja ne mogu da idu u školu.

CNN Hero Leslie Morissette

How does bringing #robots into classrooms help kids with #cancer and other serious illnesses? Meet this week’s CNN Hero Leslie Morissette of #GrahamtasticConnection to find out at CNNHeroes.com #CNNHeroes grahamtastic.org

Posted by CNN Heroes on Freitag, 17. März 2017

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije