KulturaRadoznala Lola

Besplatno pregledajte 25 miliona zapisa

Biblioteka američkog Kongresa ima divno iznenađenje za sve ljubitelje umjetnosti, a to je da će 25 miliona zapisa biti dostupno online potpuno besplatno! Kao najstarija kulturna institucija Sjedinjenih Američkih Država, biblioteka Kongresa posjeduje nevjerovatnu količinu knjiga, muzike, rukopisa, mapa i…

Vesna Drakulic

Biblioteka američkog Kongresa ima divno iznenađenje za sve ljubitelje umjetnosti, a to je da će 25 miliona zapisa biti dostupno online potpuno besplatno! Kao najstarija kulturna institucija Sjedinjenih Američkih Država, biblioteka Kongresa posjeduje nevjerovatnu količinu knjiga, muzike, rukopisa, mapa i ostalih vizuala.

Zapisi datiraju od 1968. do 2014. godine i dosad su bili dostupni samo pretplatnicima, a od nedavno su na raspolaganju svima.

“Biblioteka Kongresa je naš nacionalni spomenik znanju i moramo se pobrinuti za to da naša vrata budu otvorena svima, ne samo u fizičkom, već i u digitalnom obliku”, objašnjava Carla Hayden, bibliotekar u biblioteci Kongresa i dodaje: “Otključavanje bogatih podataka u online katalogu naše biblioteke je veliki korak naprijed. Veoma sam uzbuđena i jedva čekam da vidim kako će ljudi iskoristiti ovu priliku.”

Otvaranjem ovih informacija javnosti biblioteka Kongresa je pružila priliku naučnicima, statističarima, analitičarima podataka i znatiželjnim intelektualcima da prošire svoje znanje. Zapisi su dostupni u online katalogu biblioteke Kongresa.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije