KarijeraPraktična Lola

Kako da impresionirate svog budućeg šefa za samo jedan minut?

Da li ste znali da neki poslodavci na osnovu prvog minuta razgovora sa kandidatima odluče da li će ih zaposliti ili ne? To znači da imate samo 60 sekundi da ih impresionirate. Pitate se kako da to postignete? Ovih devet…

Vesna Drakulic

Da li ste znali da neki poslodavci na osnovu prvog minuta razgovora sa kandidatima odluče da li će ih zaposliti ili ne? To znači da imate samo 60 sekundi da ih impresionirate. Pitate se kako da to postignete? Ovih devet savjeta će vam sigurno pomoći.

Pripremite se

Iskoristite svoj zlatni minut najbolje što možete tako što ćete dio posla obaviti prije samog razgovora. Prije svega, morate znati šta podrazumijeva radno mjesto za koje se prijavljujete. Posjetite sajt kompanije u kojoj aplicirate za posao, pročitajte šta je njihova misija, kakva im je struktura, a na njihovim stranicama na društvenim mrežama pogledajte sve vijesti i informišite se o najnovijim projektima. Tako ćete zvučati obaviješteno i zainteresovano, a to je nešto što poslodavci veoma cijene.

Isplanirajte neke odgovore

Naravno da ne možete predvidjeti sva pitanja koja će vam postaviti na razgovoru za posao, ali jedno od njih će sigurno biti i “zbog čega ste se prijavili za ovo radno mjesto?”. Nemojte gubiti svoje vrijeme razmišljajući o odgovoru na to pitanje već razmislite unaprijed i na osnovu svojih sposobnosti smislite nekoliko odgovora. Ako ne možete jasno odgovoriti na najosnovnije pitanje, vaša molba za posao će završiti u korpi za smeće i prije nego što izađete iz kancelarije.

Dođite ranije

Vaš CV možda jeste impresivniji od ostalih, ali to neće uopšte biti važno ako zakasnite na razgovor za posao. Čak 16 % poslodavaca u startu odbija kandidata zbog kašnjenja. Isplanirajte unaprijed put kojim idete, provjerite kolika je gužva u saobraćaju i za svaki slučaj krenite 15 minuta ranije. Ne samo da ćete djelovati odgovorno, pronicljivo i savjesno već ćete imati dovoljno vremena i da se saberete, preslišate još jednom i opustite prije samog razgovora.

Pazite šta ćete obući

Samo nekoliko sekundi je dovoljno da potencijalni poslodavci primjete šta ste obukli. Naravno, niko ne želi da se odluka o zapošljavanju donese na osnovu njihovog izgleda. Ipak, trebali biste se potruditi da i oblačenjem na neki način pokažete koliko vam je važno da baš vi dobijete taj posao. Osim toga, bićete sigurniji u sebe. Ako dobijete posao zbog toga što imate duboki dekolte, onda vam to sve govori o kompaniji i poslodavcu. Zato dobro razmislite želite li da radite za takve ljude.

Rukovanje

Poslodavci traže ozbiljne i odgovorne ljude koji su predani poslu i mogu doprinijeti kompaniji. Istraživanja su pokazala da sve to možete pokazati za samo nekoliko sekundi zahvaljujući vašem načinu rukovanja. Niko neće vjerovati osobi koja se labavo rukuje, zato vodite računa o tome da vaš prvi stisak ruke bude čvrst i samouvjeren. S druge strane, nemojte pretjerivati, nema potrebe da poslodavcu otkinete ruku.

Budite svoji

Znamo da to zvuči kao najveći kliše, ali vaš poslodavac će veoma brzo primjetiti da li se pretvarate da ste neko ko niste. Nema smisla da glumite da ste baš onakav kandidat kakvog oni žele, na kraju krajeva, možda se nećete uklopiti u okruženje. Sigurno ne želite da izgledate očajno, ali ne zaboravite da ni arogancija nije privlačna – zato se nemojte ponašati kao da su vam već dali posao. Budite otvoreni i iskreni od trenutka kada ih pozdravite kako biste im najbolje pokazali svoje kvalitete.

Slušajte

Istraživanja pokazuju da poslodavci više obraćaju pažnju na to da li kandidat može da odgovori na njihova pitanja nego na njegove ili njene kvalifikacije i iskustvo. Klasična greška je da date odgovor koji ste pripremili, a koji nema nikakve veze sa postavljenim pitanjem. Zato pažljivo slušajte i razmislite prije nego što odgovorite.

Budite konzicni

Ako imate samo minut da impresionirate potencijalne poslodavce onda sigurno ne želite da gubite vrijeme na blebetanje. Poslodavci traže kandidate koji će dokazati određene kvalitete i iskustva, a vi to možete preduhitriti tako što ćete poraditi na strukturi svojih odgovora. Kada dajte primjere slijedite ovo zlatno pravilo – situacija, zadatak, akcija, rezultat.

Budite mudri

I na samom kraju, ne zaboravite da uz pomoć detalja možete da pokažete koliko ste kvalifikovani. Kada pričate o dosadašnjem iskustvu spomenite zašto vas je to zainteresovalo kada ste se prijavljivali za posao. Navedite projekte na kojima ste nekad radili i povežite ih sa onima koje trenutno realizuje kompanija u kojoj aplicirate za posao.

Ukoliko budete slijedili ove savjete potencijalni poslodavci će vidjeti da ste ozbiljan kandidat i da ćete mnogo doprinijeti poslovanju njihove kompanije.

Srećno!

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije