Praktična LolaŽivot

Svjetski dan multiple skleroze: Mnoštvo problema na svakom koraku

Odlukom Nacionalnih društava u sklopu Međunarodne Federacije Multiple Skleroze, od 2009. godine posljednje srijede u maju širom svijeta obilježava se Svjetski dan multiple skleroze, a među 170 zemalja je i Republika Srpska. Broj oboljelih od multiple skleroze u svijetu iznosi…

Anja Zulić

Odlukom Nacionalnih društava u sklopu Međunarodne Federacije Multiple Skleroze, od 2009. godine posljednje srijede u maju širom svijeta obilježava se Svjetski dan multiple skleroze, a među 170 zemalja je i Republika Srpska.

Broj oboljelih od multiple skleroze u svijetu iznosi oko 2,5 miliona, dok se u Republici Srpskoj taj broj kreće kreće oko 1700.  Bolest može da se pojavi bilo kada (najčešće između 20. i 40. godine), a uzrok predstavlja kombinaciju više faktora. Najizraženiji je uticaj sredine, zatim promjene na genima u toku života i nasljedni genetski faktori kao predispozicija organizma za razvoj bolesti.

„Multipla skleroza je hronično autoimuno i neurodegerativno oboljenje koje napada bijelu masu centralnog nervnog sistema, dovodeći tako do ogolijevanja nervnih vlakana i otežanog prenošenja nervnih impulsa od mozga do njihovog odredišta“, govori za magazin Lola Milica Galić iz Udruženja multiple skleroze Republike Srpske.

Naša sagovornica Nataša od 2004. godine bori se sa sekundarno progresivnim tipom multiple skelroze. Kako nam govori, otežano se kreće i jako brzo zamara. Njena terapija sastoji se od lijeka Tysabri (imunomodulator II linije) i mnoštva vitaminskih suplemenata ishrani.

„Život sa multiplom sklerozom je izuzetno težak. Svakodnevno se susrećem sa mnoštvom problema, počev od arhitektonskih preko socijalnih, finansijskih… Ljudi iz okoline su otvoreni za pomoć i nova saznanja o bolesti, a diskriminacija je prisutna po osnovu rada u prvoj liniji”, govori nam Nataša.

Kada je riječ o liječenju, još uvijek ne postoji lijek koji ovu bolest u potpunosti može iskorijeniti.

„Lijekovi koji za sada postoje su lijekovi koji se koriste u akutnoj fazi bolesti, to jest kada nastane pogoršanje, zatim imunomodulatorska terapija, koja spriječava razvoj bolesti i simptomatski lijekovi. Kad su u pitanju simptomatski lijekovi, oni se odnose na tretiranje svakog od nastalih simptoma pojedinačno, odnosno djelimični ili potpuni povratak fizičkog stanja kakvo je bilo prije relapsa“, objašnjava Milica.

Stvar je dodatno otežana jer su simptomi multiple skleroze nepredvidljivi i različiti kod različitih bolesnika, kao i kod istog bolesnika u različitim fazama bolesti. Multipla može i u određenoj mjeri uticati na psihu oboljelih, te prouzrokovati depresiju ili udaljavanje od društva.

„Dodatnu poteškoću predstavlja i činjenica da je uključenost lica sa invaliditetom, a samim tim i lica oboljelih od multiple skleroze, u najmanju ruku minimalizovana i najčešće u obrnutoj proporciji sa stepenom invaliditeta“,  govori nam Galićeva.

Iako privilegije postoje na papiru, one se rijetko sprovode u praksi, tako da je uključenost osoba oboljelih od multiple skleroze u društvu minimalna.

„Problem sa kojim se najčešće susrećemo je količina lijekova koja pokriva samo određeni broj pacijenata i diskriminacija po pitanju zapošljavanja ili, nerijetko, prestanak radnog odnosa nakon postavljanja dijagnoze“, priča nam ona.

Udruženje multiple skleroze Republike Srpske

Na području Republike Srpske djeluje Udruženje multiple skleroze, čiji je cilj prvenstveno poboljšavanje kvaliteta života svojih članva.

„Nastojimo da budemo dobro informsani o svim novim oblicima liječenja, sarađujemo sa drugim regionalnim udruženjima, pomažemo našim članovima da ostvare svoja prava i budu zaštićeni od diskriminacije po bilo kojoj osnovi, te da unapređujemo stepen edukovanosti građana i oboljelih“, za naš magazin govori Milica iz udruženja.

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze u Republici Srpskoj osim redovnog zasjedanja Skupštine udruženja i eduakcije oboljelih,  biće organizovano i okupljanje oboljelih u parku Petar Kočić i dijeljenje promotivnog materijala građanima u cilju širenja svijesti o bolesti i skretanja pažnje na Udruženje i njegove članove.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije