MjestaRadoznala Lola

Prašuma Perućica – divlja ljepota u kojoj ćete se izgubiti

Prašumama nazivamo stare šume koje su nastale isključivo djelovanjem prirode i bez bilo kakvog uticaja čovjeka, to su šume koje same umiru, same se obnavljaju i danas se nalaze pod strogom zaštitom. Jedna od posljednjih prašuma u Evropi je Perućica…

Nataša Mihajlović

Prašumama nazivamo stare šume koje su nastale isključivo djelovanjem prirode i bez bilo kakvog uticaja čovjeka, to su šume koje same umiru, same se obnavljaju i danas se nalaze pod strogom zaštitom. Jedna od posljednjih prašuma u Evropi je Perućica , a nalazi se u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, najstarijeg i najvećeg Nacionalnog parka u BiH.

Vodopad Skakavac, Foto: PK Encijan

Prašuma Perućica stara je oko 20.000 godina i prostire se na oko 1.300 hektara, obiluje prelijepim prizorima netaknute prirode, primjerima bukve, jele i smreče čija stabla dostižu visinu od čak 50 metara, pa je kao takva davne 1952. godine proglašena područjem od posebnog naučnog značaja, a dvije godine kasnije za prirodni rezervat pod strogom zaštitom države.

Jedna od posljednjih oaza netaknute prirode u Evropi, okružena je impozantnim planinskim vrhovima u BiH, Maglićem, Volujakom i Sniježnicom, dok je rijeka Sutjeska dijeli od Zelengore – jedne od najljepših planina u BiH, što je čini pravim mamcem  za istraživače i  sve zaljubljenike u prirodu.

Foto: Tara-Raft

Bogastvo njene flore i faune čine je po mongo čemu jedinstvenom u Evropi, jer posjeduje preko 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastog bilja, a pored toga u ovoj prašumi možete sresti divljeg jarca, vepra, srndaće, medvjede, kune, vukove te brojne druge životinje.

Foto: PK Encijan

Sve je veći broj planinara, organizovanih grupa domaćih i stranih turista, ali i znatiželjnih mještana okolnih naselja koji je svakodnevno posjećuju, posebno u ljetnim mjesecima kada njena ljepota posebno dolazi do izražaja. Iako će vam se na prvi pogled učiniti kao vrlo jednostavna za šetnju, ulazak u prašumu nije preporučljiv bez iskusnih vodiča, jer postoji velika mogućnost da se izgubite i da lutate danima bezupsješno tražeći izlaz. Postoji čak i jedna priča da su se u Drugom svjetskom ratu u njenim divljim prostranstvima izgubili njemački vojnici koji nikada nisu pronađeni.

Foto: Tara-Raft

Suški potok

Kroz prašumu vas vode uredno markirane staze, a jedan od prvih detalja koji će vam zapasti za oko je Suški potok koji protiče kroz šumu formirajući mini bukove čiji huk je pravi praznik za uši, dok će nesvakidašnji prizori isprepletanih stabala starih čak nekoliko vijekova i zvuk tišine koju će povremeno prekinuti huk potoka, učiniti vašu šetnju još ugodnijom. Vijugava planinska staza dovešće vas do vidikovca sa kojeg se pruža predivan pogled na srce prašume i veličanstveni vodopad Skakavac koji se obrušava niz 80-metarske strme stijene i predstavlja pravi praznik za oči. Netaknuta priroda, žubor bistrih potoka i cvrkut ptica učiniće da se osjećate kao u raju, a sa jednog od vidikovaca moći ćete da uživate u fantastičnom pogledu na prelijepe pejzaže, bistre izvore, riječne kanjone, ali i Zelengorske vrhove.

Ukoliko se odlučite da posjetite najveći prašumski rezervat u Evropi, neophodna je najava upravi NP Sutjeska kako bi vas njihovi iskusni vodiči proveli kroz nepregledna prostranstva Perućice. Ture se organizuju za grupe od 5 do 20 osoba, a vrlo je važno da imate adekvatnu obuću i odjeću, ali i zalihe vode i naravno ne zaboravite fotoaparat, jer će vas očaravajući prizori na koje ćete nailaziti prosto mamiti da ih zabilježite svojim aparatom. U cijenu aranžmana koji organizuje NP Sutjeska, pored usluga vodiča uključeni su i transport od Tjentišta do Dragoš sedla, kafa ili čaj, ručak i lanč paket. Tu su svakako i lokalni rafting centri koji u okviru svojih aranžmana organizuju ture posjete i istraživanja Perućice. Aranžmani su kreirani tako da mogu zadovoljiti one nešto hrabrije avanturiste, ali tu su i lagane treking ture koje ne zahtjevaju posebnu fizičku spremnost i uglavnom traju oko tri sata.

Stoga ukoliko se nađete u blizini Nacionalnog parka Sutjeska, svakako posjetite prašumu Perućicu, jer vas njena divlja ljepota na koju čovjek još uvijek nije ostavio svoj pečat neće ostaviti ravnodušnim.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije