Praktična LolaŽivot

Da li se dioptrija zaista vraća nakon porođaja?

Za lasersko skidanje dioptrije vezuje se nekoliko predrasuda, a od njih je najpoznatija ona koja kaže da se ovaj zahtjev ne bi trebao obavljati prije poroda, jer se zbog brojnih promjena u tijelu žene dioptrija vrati nakon što ona rodi…

Ivana Simikić

Za lasersko skidanje dioptrije vezuje se nekoliko predrasuda, a od njih je najpoznatija ona koja kaže da se ovaj zahtjev ne bi trebao obavljati prije poroda, jer se zbog brojnih promjena u tijelu žene dioptrija vrati nakon što ona rodi dijete.

Ovu tvrdnju možete čuti na skoro svakom koraku, iako ona nema svoje utemeljenje u medicini. Ljekari kažu da skidanje dioptrije tokom trudnoće nije najbolja opcija, ali obavljanje zahvata prije ili nakon nje ne predstavlja problem. Ukoliko se radi o planiranoj trudnoći, zahvat bi trebalo obaviti najkasnije tri mjeseca prije trudnoće, ili nakon poroda, kada se reguliše menstrualni ciklus.

„Hormonalni status žene poslije poroda jako je važan faktor za stabilnost dioptrije. Naime, nivo hormona u krvi znatno utiče i na promjenu elastičnosti beonjače oka, što može dovesti i do promjene dioptrije. Stoga je stabilnost hormona nakon poroda jako važna za stabilnost dioptrije postoperativno“, rekla nam je specijalista oftalmologije, dr. med. Ernesta Potkonjak iz klinike „Svjetlost“ u Banjaluci, gdje se redovno obavlja lasersko skidanje dioptrije.

Strah da će trudnoća i sam čin poroda dovesti do vraćanja dioptrije je u potpunosti neosnovan,  i predstavlja samo jednu od predrasuda koje vladaju o ovoj operaciji, kažu nam u klinici „Svjetlost“. Oftalmolozi naglašavaju da lasersko skidanje dioptrije nipošto ne utiče na vrstu poroda, te da njihove pacijentkinje bez problema rađaju djecu prirodnim putem.

„Lasersko skidanje dioptrije nema nikakav uticaj na vrstu poroda. Iako među starijom generacijom oftalmologa i ginekologa postoji mišljenje da je poslije bilo koje operacije na oku moguć veći stepen oštećenja oka kod velikog napora, takva činjenica nikada i nigdje nije naučno dokazana, niti činjenicama potkrijepljena“, ističe doktorica Potkonjak.

Ljekari su saglasni u tome da su primjene na očima tokom trudnoće jako rijetke, a ukoliko dođe do promjene dioptrije, ona će nestati kada se hormoni vrate u normalu. Takođe, zbog ovog zahvata ne morate ići na carski rez, što je ustaljena i neutemeljena predrasuda. Tome svjedoči i iskustvo Brankice Raković, majke djevojčice od 16 mjeseci. Ona je je upravo u ovoj klinici regulisala svoj vid, a malenu Lolu je rodila prirodnim putem.

„Nikakve probleme nisam imala. Porodila sam se prirodnim putem iako su me prepadali da ću morati na carski. Vidim savršeno, idem redovno na kontrole, a naočale samo prokomentarišem u prolazu kraj izloga“, kaže ona.

Ukoliko biste voljele da se konačno riješite naočara i sočiva, ali još uvijek niste sigurne da li ste pogodna kandidatkinja za to ili su do vas stigle različite glasine, preporučujemo vam da porazgovarate sa stručnim osobljem i razriješite sve dileme.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije