Praktična LolaŽivot

Efikasne vježbe za zatezanje cijelog tijela

Vjerovale ili ne, Lole su odlučile da se aktiviraju i pokušaju da unaprijede svoju kondiciju. Predugi sati za računarom i boravak u kancelariji učinili su da penjanje na peti sprat bude izazov, a i leđa su nas davno počela boljeti….

Ivana Simikić

Vjerovale ili ne, Lole su odlučile da se aktiviraju i pokušaju da unaprijede svoju kondiciju. Predugi sati za računarom i boravak u kancelariji učinili su da penjanje na peti sprat bude izazov, a i leđa su nas davno počela boljeti.

Nije nam bila privlačna misao da četiri zida kancelarije zamijene četiri zida teretane, pa je park bio logičan izbor. Rastezanje i trčanje na otvorenom, a onda povratak kući i vježbe sa pomagalima. Prvi korak bio nam je nabavka opreme, jer ne kaže se bezveze da „bez alata nema ni zanata“. U ovom slučaju, bez opreme nema bavljenja sportom.

Na naše veliko zadovoljstvo, kompletnu kupovinu obavile smo za 30-ak minuta, jer smo u Tropic centru našle sve sa svoje liste. Mi nismo od onih žena koje vole da obilaze nekoliko radnji, već volimo kada imamo sve na jednom mjestu i skratimo cijeli taj proces. Dobra strana ovakve kupovine je to što ovdje možete da pronađete i hranu koja vam je potrebna za trening (ali više o ovome poslije).

Pazarile smo helanke za vježbanje i sportske majice, a prvi put se u našoj kolekciji našao i fitness grudnjak. Bez kopči, žica i bilo čega što bi nas mučilo tokom treninga. Osim samog treninga.

Pošto smo riješile da kardio obavljamo u parku, a voda je tokom treninga mnogo bitna, odabrale smo ove simpatične boce za piće koje ćemo nositi sa sobom na trčanje. Spisak stvari za kupovinu govorio nam je da su za vježbe kod kuće potrebni mali tegovi, lopta i točak za trbušnjake. Jednu stvari smo zaboravile upisati, ali smo je srećom vidjele na polici i ubacile u korpu – prostirku za jogu, na kojoj je mnogo ugodnije ležati nego na parketu. Vjerujte nam, nije ugodno raditi vježbe bez nje.

Kada smo nabavile sve što nam je potrebno, preostalo je samo da započnemo sa radom na sebi. Svi znaju da je neophodno tijelo prvo pripremiti za trening, odnosno zagrijati mišiće i zglobove kako ne bi došlo do povrede, a vježbe bile što učinkovitije. Po pravilu, prvo bi trebalo zagrijati zglobove, nebitno da li od glave do pete ili od pete do glave. Važno je da nijedan ne preskočite – skočni zglobovi, koljena, kukovi, ramena, laktovi, ručni zglobovi, vrat.

Zatim slijedi istezanje, a mi smo najviše pažnje posvetile nogama, odnosno prednjoj i zadnjoj loži, te rukama. Nećete vjerovati, ali ramena i gornji dio kičme mnogo bole kada prilikom trčanja ne držite pravilno ruke, zato ih nemojte zapostavljati.

Kada utvrdite da su vaši zglobovi i mišići spremi za ono što slijedi, počnite da trčite. Ako niste u formi i prošlo je mnogo vremena od posljednjeg džoginga, nemojte da se forsirate. Trčite što sporije, ali pokušajte da ne stajete i da istrčite 2-3 kilometra. Možda vam zvuči previše za prvi put, ali svi mi možemo istrčati 2-3 kilometra, posebno kada smo na javnom mjestu i sramota nas je da stanemo. Oni malo iskusniji mogu povećati kilometražu i ubrzati tempo, ali bez forsiranja, jer je ovo tek zagrijavanje, a trening tek slijedi. Kada završimo sa kardio dijelom, na red dolazi istezanje – ruke, leđa i noge. Posebnu pažnju posvetite prednjoj i zadnjoj loži, kako biste upale svele na minimum.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije