NevjerovatnoZabavna Lola

Ljubav nakon 32 godine ćutanja

Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Bill Harby je odlučio da autostopom putuje po Švajcarskoj i Francuskoj. Ono što je trebalo da bude odmor prije postdiplomskih studija u njegovom rodnom Čikagu, na kraju mu je iz korijena promijenilo život. Našavši se…

Vesna Drakulic

Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Bill Harby je odlučio da autostopom putuje po Švajcarskoj i Francuskoj. Ono što je trebalo da bude odmor prije postdiplomskih studija u njegovom rodnom Čikagu, na kraju mu je iz korijena promijenilo život.

Našavši se u švajcarskom gradiću Neuchâtel, Bill je sjeo u baštu kafića Pam – Pam i naručio piće. Dok je sjedio i čekao da konobar donese njegovu narudžbu, primijetio je djevojku koja je sjedila iza njega za bijelim okruglim stolićem, na kojem je stajala šahovska tabla. Bill je skupio hrabrosti i nakon dužeg razmišljanja uspio da je na francuskom upita da li je raspoložena za jednu partiju šaha. Nasmijala se i odgovorila mu da mogu da pričaju i na engleskom jeziku. I da, pristala je da odigra s njim jednu partiju šaha.

Bila je to Marie France, devetnaestogodišnjakinja iz Neuchâtela koja je svakog dana u tom kafiću pila kafu. Nakon partije šaha nastavili su da razgovaraju šetajući njenim rodnim gradom. Maïf (skraćeno od Marie – France) mu je pokazala mnoge znamenitosti u gradu, a veče su dočekali sjedeći na travi uz jezero i posmatrajući bijele vrhove Alpa u daljini. Naredna dva dana su proveli zajedno, no između njih se nije desilo ništa osim prijateljstva.

“Svidjela mi se, ali nismo se nijednom poljubili. Ona je tada imala momka u Kanadi i uskoro je trebalo da se odseli kod njega i upiše studij engleskog jezika tamo. Bio sam isuviše stidljiv da joj pokažem svoje emocije”, otkriva Bill.

Marie France u danima mladosti , Photo: Philippe Robert

I zato je otišao. I dalje je putovao po Švajcarskoj, ali ga je nešto vuklo da se vrati u kafić Pam – Pam u Neuchâtelu. Opet su se sreli i Maïf ga je na svom malom, crnom skuteru odvezla kod svoje bake na ručak. Sutradan je bilo vrijeme da se Bill vrati u Ameriku.

“Pozdravili smo se ispred njene kuće i tu smo se napokon poljubili, ali samo u obraz kako je i običaj u Evropi kada se prijatelji opraštaju. Kada sam se okrenuo i počeo da izlazim iz dvorišta čuo sam Maïf kako je frustrirano uzdahnula. Svaka budala bi joj se vratila i ostala uz nju zauvijek”, otvoreno priča Bill.

Tri mjeseca kasnije Bill je bio na postdiplomskim studijima u Čikagu, a Maïf na Univerzitetu u Ontariju. Samo su jednom razmijenili pisma. Maïfin momak je raskinuo s njom i ona je razmišljala da dođe u Čikago. Međutim, kada ju je Bill pozvao nakon nekoliko sedmica rekla mu je da je našla novog momka.

Tada su izgubili kontakt. I ništa nisu znali jedno o drugome pune 32 godine.

Nakon što je magistrirao, Bill je godinu i po dana putovao po Novom Zelandu i Australiji, a onda se vratio svojoj porodici na Havajima. Prijatelji su ga nagovarali da otvori profil na LinkedInu i nakon dugo opiranja, Bill je napokon pristao. Jednog dana je ukucao Maïfino ime i prezime u pretraživač i našao samo njen profil na LinkedInu. Ne očekujući previše, poslao joj je poruku preko ove poslovne mreže.

I nakon 32 godine ćutanja opet su bili u kontaktu.

Kafić Pam – Pam u kojem su se Bill i Marie France upoznali, Photo: Prisma by Dukas Presseagentur GmbH/Alamy

Maïf je Billu ispričala da je imala čudan san – tajanstvena žena sa kapuljačom na glavi je odlazila od nje i kada ju je Maïf pitala gdje ide i zašto, ona je odgovorila: ‘Vraćam se u Akron’, ali nije joj otkrila zbog čega. I to ne bi bilo nimalo čudno da Bill nije živio u Akronu 1975. godine kada su se njih dvoje upoznali!

Zahvaljujući novim tehnologijama, Bill i Maïf su se sada čuli svaki dan preko Skajpa. Otkrili su da oboje vole da se šale, da slušaju Leonarda Cohena, Toma Waitsa i Vica Chestnutta, da su razvedeni i da se jednostavno moraju opet vidjeti.

Prvo je Maïf došla kod njega na Havaje, a onda je on stigao u Ženevu gdje je Maïf živjela sa svoje troje odrasle djece. Proveli su zajedno četiri mjeseca na relaciji Havaji – Ženeva i oboje su bili u strahu da se ne zaljubljuju jedno u drugo već u tu priču koja ih povezuje. I zato su jednog dana sjeli i otvoreno porazgovarali o svemu.

I danas su u braku već sedam godina!

Naravno, posjetili su i kafić Pam – Pam u Neuchâtelu gdje se još uvijek nalazi njihov bijeli stolić sa šahovskom tablom. Nevjerovatno je to da je to jedini takav stolić u tom kafiću, a nekad ih je bilo desetak. I dan danas njih dvoje tu popiju piće, odigraju partiju šaha i s osmijehom na usnama uživaju u svakom zajedničkom trenutku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije