Praktična LolaŽivot

Moja kćerka će sama probušiti uši kad to bude htjela

Elle Stranger je striptizeta i majka. Žena čije tijelo krase mnoge tetovaže i koja ima minđuše u ušima i nosu. No, uprkos tome, ona je riješena u odluci da svojoj kćerkici Bird neće bušiti uši zato što je to danas…

Vesna Drakulic

Elle Stranger je striptizeta i majka. Žena čije tijelo krase mnoge tetovaže i koja ima minđuše u ušima i nosu. No, uprkos tome, ona je riješena u odluci da svojoj kćerkici Bird neće bušiti uši zato što je to danas postalo normalno i nešto što svi rade. Birdine uši će biti probušene samo ako ili kada djevojčica to poželi.

“Jasno mi je da mnogi roditelji nemaju problem s tim da probuše uši svom djetetu i da je to u nekim kulturama čak i tradicija. Ja poštujem njihovo mišljenje, ali smatram da bušenje ušiju nije postupak bez imalo rizika. Razgovarala sam o tome sa Jasmine Wright koja radi tetovaže i buši uši, ona mi je rekla da ako pištolj za bušenje ušiju nije sterilan može da dođe do bakterijske infekcije”, objašnjava Elle i dodaje:

“Moja kćerkica Bird raste u veoma modifikovanoj porodici. No, ja joj nisam probušila uši i neću to da uradim osim ako ne dobijem njeno odobrenje. Minđuše na dječijim ušima izgledaju preslatko. Lak na noktima djevojčica izgleda još slađe. Nema ništa ljepše od toga kada se sa kćerkicom, vašom mini – verzijom satima presvlačite i sređujete. No, zabava prestaje u trenutku kada jedna osoba izlaže drugu riziku i boli.”

Elle se dobro sjeća boli koju je pretrpjela kada je odlučila da proširi rupice za minđuše u svom nosu. Zbog toga ona nikada svoju malenu Bird ne bi izložila boli i opasnosti od infekcije, osim ako njena kćerka sama to ne poželi da uradi kada dovoljno odraste i shvati moguće rizike tog postupka. Jasmine je rekla Elle da pištolji za bušenje ušiju šire sve iz rupe koju naprave i da mogu izazvati nepotrebne traume za područje oko nje. Asocijacija profesionalaca u bušenju ušiju je podržala Jasminine riječi i naglasila da “iako se čini da pištolji za bušenje ušiju mogu brzo, lako i praktično napraviti rupicu, oni isto tako imaju velike nedostatke u pogledu sterilnosti i oštećenja tkiva”.

Elle smatra da ako želimo da naša djeca budu zdrava moramo da im uvedemo dobre navike koje se tiču njihovog zdravlja i bezbjednosti. To ponekad znači da ih morate natjerati da rade stvari koje ne žele, kao što je pranje zuba. Bird ne voli da pere zubiće pa Elle mora da smišlja kreativne i zabavne načine zbog kojih će njena kćerkica zavoljeti tu jutarnju rutinu. No, probušene uši nisu nešto što svako dijete treba da ima, niti su te rupice važne za njihovo zdravlje i bezbjednost, tako da Elle ne pada na pamet da insistira na tome.

“Djeca bi od malih nogu trebala da se upoznaju sa svojim tijelom, a to znači da roditelji ne bi smjeli ukrašavati tijela svojih mališana samo zato što to mogu. Mislite li da učimo svoje kćerkice da budu nezavisne ako im probušimo uši bez njihovog pristanka?”, naglašava Elle i dodaje:

“Ako želite da njegujete nezavisnost i kreativnost svoje djece, onda im trebate dozvoliti da budu vlasnici svog tijela. Na primjer, moja kćerkica je odlučila da više ne želi da nosi haljine. I iako se ja rastopim kada vidim njene slatke bucmaste nožice kako vire iz haljine, ne pada mi na pamet da je nagovaram da ih obuče. Ona treba sama da napravi svoj izbor, a na meni je da to poštujem.”

I malena Bird je već odlučila da ne želi probušiti uši kako bi mogla da nosi minđuše. Njena mama je zbog toga veoma ponosna. Jednog dana kada Bird poraste, ako poželi da probuši uši, obrije glavu ili se depilira, Elle neće imati ništa protiv toga. Važno joj je samo da je njeno dijete srećno, zdravo i obrazovano.

Izvor: Romper

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije