LjudiRadoznala Lola

U borbi protiv raka ova porodica je zahvalna za svaki dan života

Koliko život zna biti nepredvidiv i koliko su trenuci sa roditeljima dragocjeni veoma dobro zna Nancy Borowick, fotografkinja iz New Yorka koja je uz svoju majku i oca bila od dana kada su saznali da boluju od raka, pa sve…

Vesna Drakulic

Koliko život zna biti nepredvidiv i koliko su trenuci sa roditeljima dragocjeni veoma dobro zna Nancy Borowick, fotografkinja iz New Yorka koja je uz svoju majku i oca bila od dana kada su saznali da boluju od raka, pa sve do samog kraja. I tada je shvatila koliko je važno da se govori i o životu i o umiranju, ali i o tome kako da se najbolje iskoristi vrijeme koje nam je preostalo na ovom svijetu. I shvatila je da joj strah od toga ne smije biti kočnica.

Upravo su joj njeni roditelji pružili životne lekcije iz svega toga, a ona je odlučila da to podijeli sa cijelim svijetom ne bi li ljudima koji se bore sa rakom, kao i njihovim porodicama, olakšala teške dane i noći. Tako je nastala knjiga “The Family Imprint”, intimna priča koja govori više o životu i ljubavi nego o raku i smrti. Fotografije, poruke, ljubavna pisma i druge uspomene ove porodice dirnuće vas duboko u srce.

Nancynoj majci Laurel dijagnostikovan je rak dojke 1992. kada je imala 42 godine. Sljedećih 17 godina živjela je na relaciji bolnica – kuća. Godine 2011. bolest joj se vratila po treći put, a tada je i Howie, Laurelin suprug i Nancyn otac saznao da i on boluje od raka. Tog dana su Nancy, njena sestra Jessica i brat Matt postali čuvari svojih roditelja.

“Znam da je za njih bio veliki izazov da dopuste nama, svojoj djeci, da im pomognemo”, iskreno priča Nancy. “Ja sam bila tu da im odvratim pažnju, da ih saslušam i saosjećam s njima, a ponekad sam ih i zabavljala. Sjećam se da sam često plesala za njih. Osjećala sam se kao da sam se vratila u djetinjstvo. I mislim da im je to u neku ruku i pomoglo.”

I sigurno i jeste; Howie i Laurel su bili ljudi sa izuzetnim smislom za humor. Kada je Howie svojoj supruzi obrijao glavu, ona je tu kosu koristila da napravi obrve. Kasnije je dala ime svom aparatu za kiseonik, zvala ga je WALL – E po robotu iz crtanog filma koji odnosi smeće.

Photo: Nancy Borowick

Sa druge strane, Howievi roditelji su umrli od raka kada je on imao samo 15 godina. Otada, njegova životna filozofija je bila:

“Život je dar, ništa nije sigurno i zato cijenite sve što imate i potrudite se da to vrijedi.”

Upravo su u tome Howieva supruga i djeca nalazila utjehu nakon njegove smrti krajem 2013. godine. Tada je Laurel odlučila da ne želi da umre u bolnici.

“Rekla mi je: ‘Ne želim da umrem u bolnici. Želim da umrem kod svoje kuće, u svom krevetu, u svojoj pidžami. Želim da uživam u vremenu koje mi je preostalo. Želim da pijem toplu čokoladu sa pjenastim bombonicama, da gledam filmove i pričam priče’”, sa suzama u očima je otkrila Nancy.

Sljedeća 364 dana su bila veoma teška, ispunjena aparatima, lijekovima i nepoznatim medicinskim radnicima. No, u tom vrtlogu bolesti bilo je mjesta i za ljubav, glupiranje, mnogo ukusne hrane i udobnosti doma. Laurel je preminula kod kuće, u svom krevetu i to dan prije godišnjice Howieve smrti. Njena sposobnost da misli na druge i da do samog kraja ne izgubi volju i duh pomogla je Nancy, Jessici i Mattu da se lakše nose sa gubitkom i neizmjernom tugom.

Da bi sačuvala uspomenu na svoje roditelje i pokazala svima koji se bore sa ovom opakom bolešću, da nisu sami Nancy je odlučila da napravi knjigu od porodičnih fotografija, poruka, čestitki i drugih uspomena. No, kada se obratila američkim izdavačima odbili su je sa riječima da niko ne želi da kupi knjigu o smrti.

“Bila sam neprijatno iznenađena njihovim odbijanjem. Moja knjiga uopšte ne govori o smrti i bolesti već o životu, sreći, humoru i o tome da ne trebamo stvari u životu shvatati preozbiljno”, objašnjava Nancy i dodaje: “Ja danas živim ispunjenijim životom jednostavno zato što više cijenim sve što me okružuje. Jedan od najboljih poklona koje su moji roditelji dali meni, sestri i bratu nije u tome što su bili svjesni vremena koje im je preostalo, već u onome što su s njim učinili. To je posebna vrsta perspektive i ona danas oblikuje svaki dan mog života.”

Knjiga “The Family Imprint” na kraju je ipak objavljena i možete da je kupite na Amazonu. Ako se pitate kako izgledaju njene stranice, kliknite na galeriju ispod ovog teksta i pogledajte samo neke od fotografija nastale zahvaljujući njihovoj kćerci Nancy, a koje svjedoče o danima, mjesecima i godinama kada su se Laurel i Howie borili za to da im rak ne slomi ljubav prema životu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije