LjudiRadoznala Lola

Najokrutnije žene u istoriji: Zločini koji se ne zaboravljaju (I dio)

Istorija je prepuna serijskih ubica i poremećenih umova koji su koristili svoj položaj na najgori mogući način, te eliminisali sve one koje nisu smatrali podobnima da žive u njihovoj sredini. Među najokrutnijim ljudima nalaze se i žene, koje svojim metodama…

Vanja Stokic

Istorija je prepuna serijskih ubica i poremećenih umova koji su koristili svoj položaj na najgori mogući način, te eliminisali sve one koje nisu smatrali podobnima da žive u njihovoj sredini.

Među najokrutnijim ljudima nalaze se i žene, koje svojim metodama mučenja i ubijanja bez ikakvih problema stoje rame uz rame sa muškarcima. Neke od njih su vladarke koje su ubile milione ljudi u ime dobrobiti svoje zemlje, dok su tu i “obične” žene iz komšiluka koje su bile povodljive i vjerovale u natprirodne sile.

One dolaze iz svih dijelova svijeta i sa svih meridijana, te su živjele u različitim uslovima i periodima. Njihovi zločini zapisani su u istoriju i prepričavaju se naraštajima kako zlo nikada ne bi bilo zaboravljeno.

Krvava Meri

Rođena kao Meri Tjudor 1516. godine, bila je kćerka jedinica kralja Henrija Osmog i Katarine Aragonske, te prva žena koja je vladala Engleskom. Tačnije, prije nje je vladala lejdi Džejn, ali nakon samo devet dana Krvava Meri je naredila njeno pogubljenje. Da zlo bude još veće, njih dvije su bile rodice, a lejdi Džejn je imala samo 16 godina.

Kraljica Meri je na početku svoje vladavine bila popularna i narod je volio, ali je ta ljubav brzo završila. Postala je poznata po zločinima prema protestantima i njihovom proganjanju. Vraćajući katoličanstvo u Englesku, nadimak Krvava Meri dobila je jer je po njenom naređenju spaljeno nekoliko stotina vjerskih disidenata.

Odrastajući odvojena od roditelja, Meri je tokom djetinjstva bila zapostavljana i porodicu je viđala samo tokom praznika. Iako je u knjigama upisana kao okrutna žena, pojedini istoričari naglašavaju da se ona često vodila interesima plemića koji su je okruživali. Umrla je u 42. godini od raka jajnika i napuštena od strane svog supruga. Vlast je naslijedila njena sestra Elizabeta, koja je dan smrti kraljice Meri proglasila praznikom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije