FantastičnoZabavna Lola

Marilyn Monroe kakvu do sada niste vidjeli

Plava kosa i crveni ruž su zaštitni znak Marilyn Monroe, jedne od najpoznatijih ličnosti svih vremena. Iako je svi znamo iz doba kada je već postala slavna, jako malo fotografija je dostupno iz njenog prijašnjeg života. Rođena kao Norma Jeane Mortenson, Marilyn je…

Ivana Simikić

Plava kosa i crveni ruž su zaštitni znak Marilyn Monroe, jedne od najpoznatijih ličnosti svih vremena. Iako je svi znamo iz doba kada je već postala slavna, jako malo fotografija je dostupno iz njenog prijašnjeg života.

Rođena kao Norma Jeane Mortenson, Marilyn je imala jako teško djetinjstvo. Selila se iz jedne hraniteljske porodice u drugu, te u skoro svakoj prolazila kroz druge traume. Seksualno su je zlostavljali i zbog toga je imala problema sa mucanjem. Udala se sa 16 godina, ali brak nije dugo potrajao, niti joj je donio srećne trenutke.

Sve se promijenilo 1944. godine kada se zaposlila u fabrici vojne opreme, gdje je upoznala fotografa iz američkog vazduhoplovstva. On je uveo u svijet modelinga, što je kasnije rezultiralo ugovorima sa filmskim kompanijama Twentieth Century Fox i Columbia Pictures.  Jako brzo je postala jedna od najvećih zvijezda Holivuda, ali su se traume i dalje krile iza slave.

Marilyn se ubila 1962. godine i ostala upamćena kao ikona pop kulture i seks simbol. Mnogi su zaboravili na sve ono je proživljavala kada je bila samo jedna od djevojaka iz komšiluka. U nastavku pogledajte kako je Norma Jeane Mortenson izgledala prije nego što je postala Marilyn Monroe.

Norma Jeane Mortenson kao 10-omjesečna beba

Norma Jeane Mortenson sa svojom majkom Gladys Baker, (1929. godina)

Petogodišnja Norma

Kao siroče je često mijenjala domove, a jedan od njih bio je kod njene tetke Ane

Kad se tetka Ana razboljela, Marilyn je dodijeljena hraniteljskoj porodici. To iskustvo je bilo traumatično za nju jer je staratelj Erwin Goddard zlostavljao.

Tinejdžerka Norma Jeane Mortenson (u sredini) sa prijateljicama.

Petnaestogodišnja Norma Jeane Mortenson

Norma Jeane Mortenson i James Dougherty vjenčali su se kada je njoj bilo 16 godina, a njemu 21.

Norma Jeane Dougherty na dan vjenčanja

Kada je upoznala svog muža, bili su komšije i imali jako malo zajedničkih stvari. Nakon vjenčanja je izjavila da jako rijetko razgovaraju jer nemaju o čemu.

james je bio marinac i kada je 1944. godine otišao u misiju na Pacifiku, jako rijetko su se viđali.

Norma Jeane Dougherty u fabrici vojne opreme, kada je zapazio vojni fotograf

1945. godine napustila je posao u fabrici i započela sa modelingom.

Postala je jako bliska sa drugim modelom, sa kojim je snimala reklamu. Njen muž se nije slagao sa njenom karijerom, razveli su se 1946. godine.

Izvor: Boredpanda.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije