KulturaRadoznala Lola

Kako reciklažom stvoriti umjetnička djela?

Ako u svom stanu imate previše stvari koje ne koristite, a žao vam je da ih bacite, Lola ima odlično rješenje za vas. Naime, umjesto da se riješite stvari koji ne planirate više koristiti, možete ih pretvoriti u umjetnička djela,…

Ivana Simikić

Ako u svom stanu imate previše stvari koje ne koristite, a žao vam je da ih bacite, Lola ima odlično rješenje za vas.
Naime, umjesto da se riješite stvari koji ne planirate više koristiti, možete ih pretvoriti u umjetnička djela, a zatim pomoću njih osvojiti sjajne nagrade.

Radi se o konkursu koji je ovogodišnji Demofest raspisao na temu ekologije, a njegov naziv „Čista umjetnost“ vam govori sve. Potrebno je da od recikliranih materijala napravite umjetničku instalaciju, koja će promovisati odgovorno ponašanje prema prirodi. Prijaviti se možete preko sajta Demofest.org, a rok je 17. jun. Poziv je otvoren za umjetnike, kolektive i organizacije, a dopušteno je poslati najviše tri prijave. Žiri će odabrati najbolje instalacije, koje će biti postavljene na tvrđavi Kastel tokom trajanja festivala. Sponzor konkursa je kompanija EuroBeta.

Prva nagrada je vikend u Arhusu, danskom gradu koji je Evropska prijestonica kulture 2017. godine. Drugoplasirani dobija dva all-inclusive paketa za OK Fest 2018 na Tjentištu, dok je za treće mjesto osiguran boravak za dvije osobe u Eko zoni Zelenkovac tokom trajanja Zelenkovac Jazz Festivala 2017.

Lole su na internetu pronašle nekoliko sjajnih primjera kreiranja umjetnosti od recikliranih materijala, nadamo se da će motivišuće djelovati na vas i podstaći vašu kreativnost.

Majstor reciklirane umjetnosti nosi ime Tom Deininger. On za svoje portrete koristi različite stvari koje više nemaju upotrijebnu vrijednost – različiti papiri, žice, guma, plastični dijelovi… On nam pokazuje kako mnogo odbačenih sitnica može činiti potpuno novo umjetničko djelo.


Radove slične njegovom stvara i Zac Freeman, koji kreira sjajne potrete koristeći isključivo reciklirane materijale. On uspijeva vjerno prikazati crte lica uz pomoć naizgled prilično grubih predmeta. Zahvaljujući ovoj zelenoj umjetnosti imao je čak 20 izložbi tokom posljednjih pet godina.

Pretpostavljamo da rolne toalet papira bacate, ali nakon što pogledate naredne fotografije, vjerujemo da ćete preispitati tu svoju naviku. Yuken Teruya iz Japana koristi ih za svoje instalacije, u kojima ih predstavlja kao drveće kome dodaje grančice. Ovo djelo nazvano je „Kišna šuma“ i smješteno je na plafon, kako bi oplemenilo životni ili radni prostor.

Predmete od metala, poput ključeva ili starog escajga, možete pretvoriti u sitne dijelove novih predmeta. Ove skulpture nastale su od starih ključeva, ali u njih možete takođe uvrstiti žice, kovanice, escajg, različite kopče… Mogućnosti su beskrajne, potrebno je samo malo mašte.

Naravno, kada govorimo o recikliranju, plastične flaše su naizbježne. Njih ima najviše, a neadekvatno odlaganje može našoj okolini nanijeti mnogo štete. Ipak, flaše različitih veličina možete vrlo jednostavno pretvoriti u instalaciju i njom predstaviti prirodu.

Nadamo se da smo vas uspjele postaći na razmišljanje o zelenoj umjetnosti, te se nadamo da će upravo vaša instalacija ponosno stajati na tvrđavi Kastel tokom Demofesta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije