PorodicaPraktična Lola

Kako da upoznate dijete sa svojim novim partnerom?

Shannon Evans je majka troje djece i danas je u sretnom braku sa muškarcem svog života. No, nije uvijek bila tako srećna. Prvi brak ju je ostavio slomljenog srca i samu sa djetetom. Dugo vremena su ona i njena kćerkica…

Vesna Drakulic

Shannon Evans je majka troje djece i danas je u sretnom braku sa muškarcem svog života. No, nije uvijek bila tako srećna. Prvi brak ju je ostavio slomljenog srca i samu sa djetetom. Dugo vremena su ona i njena kćerkica bile potpuno same i Shannon je bila veoma nervozna pri samoj pomisli na novog muškarca u njihovim životima. Sa druge strane, nije mogla da dočeka da se upoznaju dvije najvažnije osobe u njenom životu – kćerka i novi partner.

Amanda Houle, savjetnica za roditeljstvo i ponašanje djece naglašava koliko je važno da idete polako i imate realna očekivanja. Njen savjet svim majkama je da za početak svog novog partnera dovedu na dječije igralište ili na neki zabavan događaj na kojem će biti mnogo drugih ljudi i malo pritiska. Te izlaske u društvo treba praktikovati svake sedmice kako bi se vaše dijete postepeno počelo osjećati prijatnije uz novu osobu u vašem životu.

Ukoliko želite da vaš partner prespava kod vas, Amanda savjetuje da za početak on nekoliko sedmica dolazi na doručak kako biste ga uključili u jutarnju rutinu svog djeteta. Na taj način će ga ono postepeno upoznavati i osjećati se sigurnije uz novu osobu u vašim životima.

Imajte na umu da ovo nije velika promjena samo za vaše dijete, već i za vašeg novog partnera koji osjeća da se mora dobro potruditi kako bi sve išlo glatko. Amandin savjet za sve nervozne mame je da pokušaju biti strpljive i da ne insistiraju na tome da se dijete i novi partner odmah povežu.

“Što ste nervoznije to će njihov odnos biti izložen većem stresu. Fokusirajte se na to da podržavate ljude koje volite umjesto da same sebe optužujete za njihov odnos”, naglašava Amanda i dodaje:

“Ukoliko stvari isprva ne budu išle željenim tokom, obavezno ponovite svom partneru nekoliko puta da nije kriv za to. Budite dobro raspoložene i nemojte privlačiti previše pažnje na tenziju između njih dvoje. Pričajte mirnim i veselim glasom jer će vaše dijete primjetiti da ste nervozne ako to pokažete. Podstičite svog partnera da sa vašim djetetom igra igrice koje ono mnogo voli.”

Najvažnija stvar koju trebate imati na umu kada svoju novu ljubav dovodite u život vašeg djeteta je da se morate opustiti i ići polako. Shannon je to učinila i iako je trebalo malo više vremena, njena kćerka je prihvatila novog muškarca u životu svoje majke. Danas su srećna porodica, a život im je uljepšalo još dvoje dječice koje njihova velika sestra jednostavno obožava.

Izvor: Romper

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije