PorodicaPraktična Lola

Naučite svoje blizance znakovni jezik

Jedan od načina na koji roditelji mogu da razumiju svoje bebe jeste znakovni jezik. Pomoću “govora ruku” bebice mogu da objasne roditeljima šta im treba. Roditelji blizanaca znaju koliko je teško kada su obje bebe uznemirene, a ni na koji…

Vesna Drakulic

Jedan od načina na koji roditelji mogu da razumiju svoje bebe jeste znakovni jezik. Pomoću “govora ruku” bebice mogu da objasne roditeljima šta im treba. Roditelji blizanaca znaju koliko je teško kada su obje bebe uznemirene, a ni na koji način ne mogu da objasne šta ih muči. Osim toga, mnogim blizancima se sporije razvija govor. Znakovni jezik može da pomogne, veoma je zabavan, a ukoliko ga budete stalno koristili u komunikaciji sa bebicama, vidjećete rezultate već u šestom mjesecu njihovog života.

Veoma je važno da što prije počnete da učite blizance znakovni jezik. Preporučuje se da počnete “govoriti rukama” kada napune tri mjeseca, a rezultati će biti sve bolji u prve dvije godine njihovih života. Ne morate odlično poznavati znakovni jezik zato što ćete koristiti samo najjednostavnije znakove u prvim godinama života vaše djece. U prvoj godini se najčešće koriste znakovi za riječi “jesti” i “piti”. Te riječi možete naći u knjigama, na DVD – evima ili počnite da pohađate časove znakovnog jezika kako biste naučili osnovne znakove.

Znak za “mlijeko”

Jedan od ključnih faktora u učenju blizanaca znakovnom jeziku je dosljednost. Čak i ako je svako dijete na različitom nivou, vi morate dosljedno da radite sa svakim od njih u skladu sa njihovim vještinama. Nemojte odustati kada vam se učini da je to preteško jer će vam se trud nevjerovatno isplatiti. Pazite da ih učite samo jednostavne riječi. Počnite sa jednom rječju kao što je “jesti”, “mama” ili “tata”, a kada procijenite da su blizanci spremni za još više riječi, prijeđite na komplikovanije znakove. Nemojte žuriti, ostanite dosljedni i blizanci će brzo shvatiti šta ih želite naučiti. Možete da koristite složenije riječi i rečenice, ali imajte na umu da vas bebice neće razumjeti. Biće im isto kao i da normalno pričate.

Koristi od učenja blizanaca znakovnom jeziku su više nego očigledne. Kao prvo, nivo komunikacije i razumijevanja između vas i vaše djece će se dramatično povećati. Ako ih počnete podučavati prije nego što napune šest mjeseci, nemojte očekivati da će vas razumjeti dok dovoljno ne porastu. U dobi od šest do 18 mjeseci blizanci bi vam mogli početi odgovarati znakovnim jezikom. Učenje će zahtijevati malo više vremena, ali uskoro će vaše bebice koristiti svoje ručice kako bi komunicirale s vama.

Ako je vašim blizancima oštećen vid, vodite računa da osjete dodir vaših ruku dok koristite znakovni jezik. Vaše dijete će naučiti da koristi znakovni jezik mnogo prije nego što izgovori svoju prvu riječ. Pokazalo se da je to naročito tačno kod dječaka. Zahvaljujući znakovnom jeziku bolje ćete razumjeti svoje blizance i pobrinuti se da što prije odgovorite na njihove potrebe. Blizanci koji su u ranom djetinjstvu naučili znakovni jezik, i to bez obzira na to da li im je sluh oštećen ili ne, kasnije su se pokazali kao veoma inteligentni mladi ljudi.

Kad imate blizance svaki posao je dupli i trebaće vam sva moguća pomoć oko bebica koju možete dobiti. Najbolji način da ih naučite kako da objasne svoje potrebe jeste da savladaju osnovne riječi “govora rukama”. Zahvaljujući znakovnom jeziku, brže ćete reagovati na njihove želje i potrebe i ostaće vam više vremena da uživate sa svojim bebicama koje će sada češće biti mirne i srećne.

Izvor: Twin Pregnancy And Beyond

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije