PorodicaPraktična Lola

Kako je jedna majka objasnila djeci in vitro oplodnju?

Jo Zmood je rodila dvoje djece zahvaljujući in vitro oplodnji i svjesna je toga da će je jednog dana kćerka i sin pitati kako ih je donijela na svijet. Pokušavala je da nađe knjigu o in vitro oplodnji, ali bez…

Vesna Drakulic

Jo Zmood je rodila dvoje djece zahvaljujući in vitro oplodnji i svjesna je toga da će je jednog dana kćerka i sin pitati kako ih je donijela na svijet. Pokušavala je da nađe knjigu o in vitro oplodnji, ali bez uspjeha. Tada je odlučila da je sama napiše.

Knjiga donosi priču o djevojčici po imenu Lilly koja sanja i mašta o mnogo toga. Dok je odrastala, sanjala je o tome da jednog dana postane mama. No, pored toga, željela je i da uči, radi, putuje i zabavlja se. I ostvarila je sve svoje snove, osim jednog – nije postala mama. U knjizi se dalje objašnjava kako je Lilly otišla kod doktora koji joj je rekao da „neke porodice imaju samo mamu, a druge imaju i tatu“ i kako joj je doktor pomogao da postane majka.

„Postoji mnogo knjiga o različitim vrstama porodica, ali ja nikako nisam mogla da nađem neku koja bi mom sinu objasnila zašto sam odlučila da ga donesem na svijet potpuno sama“, objašnjava Jo i dodaje:

„On raste i postaje svjestan svijeta oko sebe i znam da će mi kad – tad doći sa hiljadu pitanja o svom rođenju. Željela sam da knjiga bude takva da je moje dijete može shvatiti, da zahvaljujući njoj razumije moje motive za in vitro oplodnju i da u svakom trenutku zna da je rođen iz čiste ljubavi. Ne želim da mu ovo bude tabu tema.“

Jo se sa 38 godina odlučila na in vitro oplodnju i danas ima trogodišnjeg sina i jedanaestomjesečnu kćerkicu. Knjigu nije objavila, ali ju je već podijelila sa drugim majkama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije