LjudiRadoznala Lola

Valerija je ekspertkinja za robote

Sa samo 24 godine Beograđanka Valerija Spasojević već ima zavidnu karijeru u veb-dizajnu, programiranju i robotici! Od prvog sajta koji je napravila sa 12 godina, danas je ime za koje bi stranci morali da se pomuče da ga dodaju na…

Redakcija

Sa samo 24 godine Beograđanka Valerija Spasojević već ima zavidnu karijeru u veb-dizajnu, programiranju i robotici! Od prvog sajta koji je napravila sa 12 godina, danas je ime za koje bi stranci morali da se pomuče da ga dodaju na svoj spisak zaposlenih. Za nekoliko nedelja postaće internet menadžer velikog tima svetski poznate kompanije “Babbel” iz Berlina, a verovatno će biti decenijama mlađa od onih koje će “voditi”.

Velikom uspehu prethodili su priznanje NASA za kreiranje pametnog odela za astronaute, zlatne medalje u oblasti robotike i programiranja, predavanja u školama koje se bave veb-dizajnom, nagrađivani projekti i veb -prezentacije… Rad za strane kompanije, kao i veliki uspeh u privatnom preduzetništvu, dok je vodila sopstvenu firmu za programiranje, dizajn i robotiku “HLT studio” postigla je već sa nepunih 20 godina.

Možda je, kaže nam Valerija, na to kako će se odvijati njena priča, ukazivalo štivo koje je kao klinka “gutala” – čitala je sve što se ticalo Nikole Tesle. Nije bila, kaže, neki đak, uglavnom vrlo dobar, jer je ocene nisu zanimale. Zato je u onome što je interesovalo – bila najbolja. Tako je bila nagrađena za izuzetan uspeh iz nastave tehničkog, već u šestom razredu. A kako se era tehnološkog napretka primicala Srbiji, svaka kuća je dobila internet, pa tako i Valerijina. Dok su drugi mališani surfovali netom iz zabave, nju je zanimalo kako su ti sajtovi nastali.

– Svoju prvu internet prezentaciju u šestom razredu prodala sam za 800 dinara – kaže naša sagovornica. – U narednim mesecima pročitala sam i pogledala svaki tutorijal koji se ticao veb- dizajna i video-montaže. Nastavila sam da izrađujem sajtove za domaće tržište, a upisala sam Politehniku – školu za nove tehnologije, smer robotika. Već na drugoj godini sklapali smo lego robote od različitih delova motora, senzora, zupčanika i imali priliku da učimo na pravoj robotskoj ruci koja nam je srećom bila dostupna… To je bio početak i momenat kada sam otkrila svoju istinsku strast, a direktor škole i profesori su to prepoznali i podržali.

Od lego sekcije u Politehnici, Valerija nije odustajala i kad je počela da radi projekte za Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Beogradskoj otvorenoj školi gde je pre nastave jurila da održava i dizajnira portal za srednjoškolce Mingl. U to vreme napravila je i popularan sajt “e učionica”, gde je preko interneta moglo da se uči o različitim oblastima. A stiglo je i veliko priznanje – zlatna medalja u oblasti robotike koju su joj dodelili Mladi istraživači Srbije i Hrvatske. Uz to, Valerija je pravila inovativna veb-rešenja za agenciju iz Čikaga i radila za kompaniju iz Australije…

– Škola je i to prepoznala i promovisala, a samim tim, mnogi iz sveta veb-dizajna su čuli za mene – kaže Valerija. – Kada sam krenula na robotiku, uzori su mi bili bivši đaci Politehnike Marko Gargenta, Srđan Erceg, Ivan Mišić…

Posle srednje škole, Valerija je kratko radila u “Ringijeru” kao dizajner, a zatim preko Omladinske zadruge, za džeparac, lepila deklaracije. Upisala je mašinski fakultet, u prvom ispitnom roku dala četiri ispita i odmah zatim odlučila da odustane od studija, jer joj nije ostajalo mnogo vremena za ono čime je zaista želela da se bavi. Zaposlila se u švajcarskoj firmi i to joj je bio prvi pravi posao – za platu i staž.

– Dugo sam maštala o tome da otvorim svoje preduzeće, i konačno sam sa 20 godina, kapitalom od 400 evra za iznajmljivanje stana u centru grada i još tri zaposlena započela priču “HLT studija”. Radili smo i po 13-14 sati dnevno, uglavnom za strane kompanije i naše državne ustanove. Trajalo je do pre nekoliko nedelja, kada sam definitivno dobila posao u berlinskoj kompaniji. Moja želja je bila Australija, ali su komplikacije oko “uvoza” stručnjaka iz inostranstva prevelike.

Raduje se Valerija odlasku, napredovanju, učenju i usavršavanju. Uporedo sa poslom, za koji je sklopila prvi ugovor na šest meseci, završava i “onlajn” studije kompjuterskih nauka na univerzitetu u Kaliforniji. I, poručuje, vratiće se!

PRIZNANjE OD NASA

MEĐU najdraže nagrade Valerija ubraja priznanje NasA za kreiranje pametnog odela za astronaute. Pre dve godine je sa kolegom Dušanom Gladovićem osvojila prvu nagradu u Srbiji, a na međunarodnom nivou OPEN NASA ih je uvrstila u 10 najboljih rešenja u svemiru. Poslednji uspeh bilo je, nedavno, prvo mesto na konkursu Mladi heroji, u organizaciji Exit festivala i NIS, u oblasti preduzetništva i kreativnih industrija.

Novosti.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije