AktivizamHrabra Lola

Više od 3.400 mališana tražilo pomoć putem Plavog telefona

Više od 800 puta su djeca i mladi iz Bosne i Hercegovine ove godine pozvali savjetodavnu liniju Plavi telefon, kako bi tražili savjete u vezi različitih situacija u kojima se nalaze. Pitanja su se najčešće odnosila na nasilje i maltretiranje,…

Vanja Stokic

Više od 800 puta su djeca i mladi iz Bosne i Hercegovine ove godine pozvali savjetodavnu liniju Plavi telefon, kako bi tražili savjete u vezi različitih situacija u kojima se nalaze.

Pitanja su se najčešće odnosila na nasilje i maltretiranje, vršnjačke i porodične odnose, ali i pojavu Plavog kita u našoj zemlji.

“Djeca traže da im pojasnimo šta je tačno Plavi kit i o čemu se tu radi. Takođe, od početka godine imali smo devet prijava nasilja, koje smo dalje proslijedili nadležnim institucijama, a dobili smo informaciju da je jedan slučaj riješen”, govori nam koordinatorka Plavog telefona Nataša Pivašević, dodajući da od institucija ponekad teško dobijaju povratne informacije o ovim slučajevima, te da jedan slučaj moraju nekoliko puta prijaviti.

Ova linija postoji više od četiri godine i primila je 3.400 poziva, od čega su bile 64 prijave nasilja. Rad Plavog telefona se temelji na obučenim savjetnicima koji volontiraju na liniji i svakog radnog dana od 9 do 17 časova primaju pozive. Važno je napomenuti da se radi o anonimnoj liniji za područje BiH, te da prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke. Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom m:tel, pozivi ka Plavom telefonu su besplatni bez obzira na mrežu iz koje poziv dolazi.

Trenutno se završava edukacija nove grupe savjetnika, koji će uskoro biti uključeni u rad linije, a novi poziv za volontere će biti objavljen krajem ljeta. Ekipa Plavog telefona juče je na Trgu Krajine u Banjaluci informisala građane o postojanju linije, te razlozima zbog kojih mogu da je pozovu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije