Praktična LolaŽivot

Vrućine su stigle, ne ostavljajte djecu u autu!

Svake godine u doba ljetnih mjeseci budemo zasuti istim tragičnim naslovima – Umrlo dvoje djece ostavljeno u autu na vrućini, Trogodišnje dijete umrlo nakon što je ostavljeno u autu, Djeca ostavljena u autu oslijepila, imaju opekotine i oštećenje mozga, Ostavili…

Lola Magazin

Svake godine u doba ljetnih mjeseci budemo zasuti istim tragičnim naslovima – Umrlo dvoje djece ostavljeno u autu na vrućini, Trogodišnje dijete umrlo nakon što je ostavljeno u autu, Djeca ostavljena u autu oslijepila, imaju opekotine i oštećenje mozga, Ostavili bebu u autu na plus 30, umrla od toplinskog udara… Slobodno ih provjerite, ove naslove smo kopirali iz medija.

Djeca nekada budu spašena prije nego što postane prekasno, i to zahvaljujući prolaznicima, ali se prečesto dešavaju užasne tragedije koje su mogle da budu spriječene.

Mnogi od nas su sada pomislili da nam se to nikada ne bi moglo desiti jer nismo toliki idioti da zaboravimo dijete u autu, ali nemojte brzati sa osudama. Nijedan roditelj nije mogao ni zamisliti da će njihovo dijete nastradati ako ga ostave u autu, što je razlog zbog kog moramo pričati o tome.

Skoro 90 odsto ovih mališana je mlađe od tri godine. Ipak, nisu sve ove smrti uzrokovane neopreznošću roditelja, čak se svaka treća dešava jer dijete samo uđe u auto da se igra. Samo 17 odsto nastradale djece je namjerno ostavljeno u autu, dok su ostali jednostavno zaboravljeni. Roditelji nažalost nisu svjesni da čak ni nekoliko minuta u vrelom autu nije pogodno za njihovog mališana.

Unutrašnjost auta za samo 10 minuta može postati toplija za 20 stepeni, što znači da ni ostavljanje djece po umjereno toplom danu ne dolazi u obzir, jer će se ta temperatura značajno povećati. Tijelo djece se zagrijava 3-5 puta brže od tijela odrasle osobe i zato nemojte da procjenjujete temperaturu na osnovu svog doživljaja.

Kako neko može zaboraviti dijete u autu?

Roditelji zaboravljaju djecu kada ih nešto omete ili su pod stresom, a najčešće dijete spava na zadnjem sjedištu i ne proizvodi nikakve zvukove koji bi skrenuli pažnju na njega. Druga varijanta je da su “izašli samo na trenutak”, do banke ili prodavnice, a dijete namjerno ostavili da čeka. Treća je nenadgledanje djece tokom igre, pa ona sama uđu u automobil.

Najvažnije je to da ove tragedije mogu biti spriječene, zato ne ostavljajte djecu čak ni na minut same, a auto zaključajte kako ne bi mogli ući bez vaše dozvole. Preporučuje se da na posljednjem sjedištu ostavljate svoju torbu, novčanik ili telefon, kako biste se morali okrenuti da ih uzmete, a samim tim i vidite dijete. Druga preporuka je da u dječije sjedište stavljate plišanu igračku, koju ćete prebaciti na prednje sjedište dok je dijete u svom. Tako ćete znati da je još neko u autu. Takođe možete podesiti alarme da zvone u određeno doba, za koje predvidite da ćete ići negdje sa svojim djetetom.

I naravno, ako primijetite da je neko ostavio svoje dijete u autu, odmah reagujte, jer ste možda upravo vi tom mališanu jedina šansa.

Scarymommy

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije