Praktična LolaŽivot

Joga za djecu: Razvoj uz pomoć igre

Brz tempo življenja, mnoštvo obaveza i pritisaka nam svima stvaraju stres. Sa njim se nosimo na različite načine ili se ne nosimo uopšte, pa povremeno poludimo. Nažalost, ove emocije nisu rezervisane samo za odrasle, već pogađaju i djecu. Mališani su…

Vanja Stokic

Brz tempo življenja, mnoštvo obaveza i pritisaka nam svima stvaraju stres. Sa njim se nosimo na različite načine ili se ne nosimo uopšte, pa povremeno poludimo. Nažalost, ove emocije nisu rezervisane samo za odrasle, već pogađaju i djecu.

Mališani su često upleteni u različite stresne situacije, a mnogo aktivnosti može stvoriti dodatni pritisak u njihovim glavicama. Jedan od načina da iz sebe izbace ta negativna osjećanja jeste joga.

“Joga za djecu je usmjerena na opuštanje i zabavu nakon raznih školskih i ostalih obaveza. Istovremeno se kroz joga asane razvija snaga tijela, koordinacija, fleksibilnost i stabilnost. Jedan od ciljeva je isto tako ojačati svijest o sopstvenom tijelu, fokusiranost i koncentracija, te najvažnije – samopouzdanje”, govori učiteljica joge za djecu Bojana Delibašić Bjelić.

Putem joge mališani uče različite načine na koje dolaze do unutrašnjeg mira i tišine. Zajedno sa učiteljicom prolaze vježbe disanja, relaksaciju, te vježbanje različitih poza, koje se nazivaju asane.

“Da bi djeca bila sretna, potrebno im je puno igre i zabave, poštovanje i razumijevanje njihovog ponašanja, potreba i želja, te puno novih sadržaja i prostor za istraživanje i učenje”, govori ona, te dodaje da je djeci svojestveno to što ih ne drži mjesto i vrlo su nemirni, pa se posmatračima nekada učini da na časovima joge nema nikakve discipline.

“Mali jogini i te kako poštuju i uvažavaju svog učitelja sve dok osjete da je to obostrano. Kada radimo zahtjevnije poze i učimo nešto novo veoma su disciplinovani i slušaju, posebno ako im je to predstavljeno na zanimljiv način. A do sada nemam iskustvo da im nije bilo zanimljivo”, priča nam Bojana.

Jedan čas joge za djecu sadrži sve elemente joge za odrasle, ali uz mnogo zabave, dinamičnih pokreta i muzike. Vježbe se djeci predstavljaju kroz igru, uz šta im se pričaju poučne, terapeutske priče, koristi se vizualizacija masaža i samomasaža, dopušta se crtanje i slikanje, izvode se pokreti uz laganu ili veselu muziku. Jogu za djecu mogu pohađati djeca od 4 do 15 godina, a časovi im se prilagođavaju njihovom uzrastu.

“Za mlađi uzrast časovi sadrže mnogo igre i zabave, dok se sa starijima rade ozbiljnije poze, daje im se više informacija o pozama i njihovim koristima, ali opet na interesantan i zabavan način”, navodi Bojana.

Tokom časova se podstiče spontanost kao odraz kreativnosti i mašte, pa se obrađuju različite teme kroz čitanje priča, pjesme, igre i naravno joga asane. Ipak, važno je napomenuti da se ne ulazi u religijske aspekte joge.

“Izmišljamo svoje poze, osmišljavamo različite avanture od putovanja Afrikom, do Sjevernog pola, Svemira, čas smo gusari, pa Havajčani, šumske ili domaće životinje, obrađujemo sve moguće teme koje djeci mogu pasti na pamet – na zabavan način vježbamo i učimo. Joga za djecu podstiče rad u parovima i manjim grupama, međusobno pomaganje, kreiranje ličnih pozicija, učenje o sebi samom, o prirodi, životu, drugim kulturama i prihvatanju”, prepričava nam Bojana metode koje koristi.

Njeni učenici vježbaju jednom sedmično, a čas traje sat vremena. Djeca u svakom trenutku mogu da se odmore u kutku koji je predviđen za to ili na svojoj prostirci. Kada ne žele da učestvuju nekoj aktivnosti, djeca odmaraju a grupi se pridruže kada budu spremni za to.

“Imamo dogovor da ne ometamo one koji žele da učestvuju, ali ni one koji žele da odmore i budu sami sa sobom”, govori ona.

Kako bi joga za djecu bila efikasna, ali i da bi se uklonila mogućnost povreda, djeca moraju pripremiti svoje tijelo za naredne aktivnosti, odnosno zagrijati ga. Poze ne bi trebalo izvoditi bez nadzora učitelja, a roditelji bi trebali naglasiti ukoliko dijete ima neku fizičku ili psihosocijalnu specifičnost. Časovi se izvode u prostoru Kreativno – edukativnog centra „Sveznalice“ u Banjaluci, a osnovno pravilo koga se drže tokom rada jeste – ako boli, onda to nije joga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije