Ljudski odnosiPraktična Lola

Deset mitova o braku u koje ne smijete vjerovati

Mnogo toga o braku ne saznate dok lično ne uplovite u te vode, ali ćete u međuvremenu čuti mnogo predrasuda, stereotipa i ličnih iskustava. Ono što morate znati jeste da je svaki brak različit i da ne trebate vjerovati svim pričama…

Lola Magazin

Mnogo toga o braku ne saznate dok lično ne uplovite u te vode, ali ćete u međuvremenu čuti mnogo predrasuda, stereotipa i ličnih iskustava.

Ono što morate znati jeste da je svaki brak različit i da ne trebate vjerovati svim pričama koje čujete. Najčešći mitovi kažu:

Srećni parovi se ne svađaju

Naravno da se svađaju! Rasprava ne poništava ljubav, niti ljubav isključuje svađe.

Ako ste u braku sa pravom osobom, uvijek ćete biti zaljubljeni

Sjećate se onih čizama koje ste prosto obožavale i stalno ih lickale, pazile bolje nego bilo šta drugo? Vremenom su se pohabale, kiša ih je znatno oštetila, a sol iz snijega dokusurila. Više nisu onako blistave kao kada ih isprobavali u radnji, ali su i dalje lijepe. Čak imaju i nekoliko oštećenja na sebi, ali to samo doprinosi njihovoj priči. Plus su i dalje beskrajno udobne.

Takav je i brak. Nikada više nećete biti zaljubljeni u te čizme kao prvog dana, ali ste zajedno sa njima naučili da prihvatite sve njihove mane koje su se usput pojavile. Vaša veza je sada znatno dublja i ne može biti zamijenjena ničim drugim.

Djeca su na prvom mjestu

Šta kada djeca odu od kuće ili postanu previše zauzeti pa ne budu imali toliko vremena za vas? Da, trebali biste biti sjajan roditelj koji provodi mnogo vremena sa svojom djecom i brine se o njihovim potrebama. Ali ne biste svoj brak trebali zamijeniti roditeljstvom. Zapamtite da ste jedno drugom rekli “da” prije nego što su djeca došla. Ako zajedno sa brigom o djeci ne njegujete i svoj brak, njega više neće biti kada se djeca odsele. I šta će vam ostati? Naravno da nije lako raditi na svojoj vezi kada su tu potomci, ali je to jedna od najvažnijih stvari koje biste trebali uraditi.

Brak je konstantan rad

Brak zahtijeva znatne napore ako želite da uspije, ali on sam po sebi nije napor. Brak je posvećenost i obaveza, ali postoji još mnogo stvari koje traže vaš trud. Nije uvijek sve savršeno i potreban je rad, ali nemojte brak shvatati kao obavezu i posao.

Djeca mogu spasiti problematičan brak

Hajde da budemo iskreni, djeca u naše živote donose mnogo ljubavi i radosti, ali i stresa. Roditeljstvo, a posebno ako su u pitanju mala djeca, je fizički, psihički i emotivno iscrpljujuće. Ako je vašem braku potrebno spašavanje, probajte prvo sa savjetovanjem, a ne sa bebom.

Prve godine su najbolje

Svi mislimo da su počeci uvijek najbolji, ali to ne mora biti pravilo. Vremenom se uigrate kao par i naučite da funkcionišete kao zajednica. Prve godine braka mogu biti i pomalo nespretne i smotane, kao i svaki početak.

Brak će popraviti vaše mane

Istina je da se u braku promijenite. Mnogo toga možete doraditi jedno na drugom, ali nećete promijeniti svoju ličnost. Osoba će se promijeniti samo ako ona to želi. Jako je važno da zajedno sa vrlinama prihvatite i nečije mane, to je jednostavno dio ljubavi.

Usamljenost nestaje u braku

Ovo bi moglo biti tačno iz nekoliko razloga, ali ako niste komforni sami sa sobom, brak to neće popraviti. Iako ste započeli zajednički život, brak ima svoje teške periode tokom kojih nastupa usamljenost. Nekada je taj osjećaj gori nego kada ste sami.

U braku je sve 50/50

U braku je sve 100/100. Nekada dajete više, a nekada dobijate više. Jednostavno je tako. Omjer je nekada uravnotežen, ali ne uvijek i to ne potraje mnogo. Kada se nekome zaista prepustite, to podrazumijeva 100% posvećenosti.

Brak je dosadan

Kao i sve u životu, brak je ono što napravite od njega. Kada nekoga zaista upoznate, stvorite jaču vezu između vas, jer ste mu posvetili jako mnogo vreme, suza i osmijeha. Sve je do perspektive i vaše odluke da sami kreirate svoj život.

 

Scarymommy.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije