Praktična LolaŽivot

Modni savjeti koji su zlata vrijedni

Pitate se kako se obući prikladno za sve prilike, ne iskakati iz mnoštva, a ipak decentno privući pažnju, kako kombinovati boje i uzorke, te s čim kombinovati nakit? Onda je vrijeme da naučite osnova pravila stila, oprostite se s modnim…

Redakcija

Pitate se kako se obući prikladno za sve prilike, ne iskakati iz mnoštva, a ipak decentno privući pažnju, kako kombinovati boje i uzorke, te s čim kombinovati nakit? Onda je vrijeme da naučite osnova pravila stila, oprostite se s modnim greškama i uvijek budete spremni za svaku priliku.

Izbjegavajte preupadljive detalje

Kombinacija modnih detalja i upadljive odjeće može stvoriti upravo suprotan učinak od željenog te stvoriti cjelokupni utisak pretjeranosti. Odmjereno birajte odjeću, smanjite svestranost pri izboru nakita i detalja, pogotovo onog jako upadljivog.

Izaberite pravi materijal

Dvije najbitnije karakteristike o kojima morate voditi računa prilikom biranja materijala su težina i pokretljivost. Ako je materijal prekrut, neće pratiti linije tijela, a ako je pretanak, naglašavaće svaku izbočinu, pa čak i one koje želite sakriti. Vuna, mješavina mikrovlakana vune, pamuk ili pamuk pomiješan sa svilom inače su dobri izbori.

Vodite računa o proporcijama

Pojedini komadi odjeće vam mogu dobro stajati, ali ukoliko ih s drugim komadima ne kombinujete dobro, krajnji rezultat će biti nezadovoljavajući. Birajte stajlinge koji su kombinacija kratke odjeće preko duge ili dugih odjevnih komada preko onih kraćih. Birajte između kratko rezane jaknice kombinovane sa haljinicom do koljena, duge jakne sa uskim pantalonama ili tunike sa kraćom suknjom olovka kroja.

Ne zanemarujte moć uzoraka

Kada se radi o uzorcima, u obzir uzmite oblik i veličinu odjevnog predmeta. Uzorci u bojama poput crvene i ružičaste privlače manje pažnje, a tamnija pozadina tkanine učiniće vas vitkijom.

Samouvjerenost je ključna

Neki od najatraktivnijih ljudi nisu baš uvijek obučeni po posljednjoj modi, pa se često mogu vidjeti u jednostavnim, kućnim izdanjima, ali čak i tada oni zrače samouvjerenošću zbog koje ih svi primjećuju. Baš kako se vidi koliko ugodno i privlačno se osjećate u odjeći koja vam se sviđa, isto tako se primjećuje kada se u odjeći osjećate neprivlačno.

Pronađite pravu nijansu boje

Svako može nositi boje, ali važno je pronaći nijansu koja vama odgovara najbolje. Nijanse koje će vam odgovarati zavise od boje vaših očiju, kose, te tonu kože. Ipak, pri kombinaciji boja ne treba pretjerivati. Preporučuje se da u jednom stajlingu kombinujete najviše tri različite boje, a sve preko toga imaće suprotan učinak.

Kombinujte bazne komade odjeće

Obična majica u kombinaciji s ukrašenom suknjicom ili jaknicom može djelovati vrlo efektno. Prilikom odabira košulja jačih boja i uzoraka pripazite da ostali komadi odjeće budu vrlo jednostavni i neupadljivi.

Mala pravila farmerica

Najsofisticiraniji način nošenja farmerki na posao je da odaberete one tamnije boje, a nosite ih uz jaknice i sakoe ispod kojih ćete obući pletene topiće ili tanke pulovere i naravno, uz visoke potpetice. Farmerice jarkih i šarenih boja vrlo su upadljiv komad odjeće, pa ih svakako kombinujte s neutralnom i jednostavnom odjećom.
Jednostavan stil može biti jako praktičan.

Iako ćete ponekad htjeti posegnuti za majicom sa šljokicama ili šaljivim printom, suknjicom sa volanima ili kakvom blještavom ogrlicom, zapamtite da jednostavan stil ima veliku moć transformacije. Modne kombinacije jednostavnih linija i s minimalnim detaljima lako se iz dnevnog pretvaraju u dnevni stajling. Uske farmerke i ženstveni top u kombinaciji s ravnim cipelama odličan je tokom dana, a kada nabacite štikle postaće idealna večernja kombinacija.

Fatalna moć sunčanih naočara

Kada se radi o izboru sunčanih naočara, nije bitno koji oblik najviše volite nositi, jer koje god da izaberete, to će biti brz i učinkovit način da podignete cijelu odjevnu kombinaciju, te djelujete vrlo fensi.

Dobra frizura je nezaobilazna

Dobro oblikovana frizura koja vam pristaje je ključna, jer upravo je kosa vaš stalni ‘modni dodatak’. Istina je da dobra frizura ponekad može koštati i malo više, ali cjelokupan izgled koji će vam osigurati je neprocjenjiv.

Odjeću birajte u skladu sa godinama

Ako ste u dvadesetim ili ranim tridesetim, neka vam je onda ormar snabdjeven jednostavnim i baznim komadima odjeće, pa se poigrajte sa nešto malo skupljim i upadljivijim modnim dodacima. U četrdesetim godinama najbolje će vam pristajati odjeća kvalitetnijeg materijala i izrade, a osim jeftinijih komada nakita, ubacite pokoji skuplji, koji će podignuti cijelu kombinaciju.

Mala pravila donjeg rublja

Osim grudnjaka i gaćica koje svakodnevno nosite, u ormaru je preporučljivo imati i nekoliko komada donjeg rublja koje ćete nositi ispod svečanih haljina i odjeće užih krojeva. Donje rublje bez šavova savršeno je za haljine i suknje jer se neće ocrtavati, a grudnjaci boje kože s jačim korpicama će biti pravi spas za providne majice.

Tportal.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije