AktivizamHrabra Lola

“Čini mi se kao da više nisam živa“

Djevojčica Majerah (čije ime je promijenjeno u ovom tekstu zbog zaštite identiteta) je pohađala osmi razred osnovne škole kada je primjetila koliko je ženama u njenom rodnom selu u Afghanistanu teško da dobiju potrebnu zdravstvenu njegu.

Vesna Drakulic

Razlog je bio taj što su svi doktori bili muškarci, a oni u tom selu mogu da pregledaju pacijentice samo ukoliko one dođu u pratnji.

Tada je Majerah odlučila da postane doktorica. Vrijedno je učila i do kraja školske godine je bila najbolji đak u svom razredu. No, planove da se dalje školuje i postane doktorica prekinuo je njen otac kada je odlučio da je sa 14 godina, bez njenog pristanka, uda za čovjeka starijeg od nje punih deset godina! Danas umjesto da uči, ona obavlja sve kućne poslove, služi porodicu svog muža i trpi vrijeđanja i ponižavanja zbog toga što nema djece. Najgore od svega je to što je muž i tuče.

“Čini mi se kao da više nisam živa. Ne može se živjeti bez nada i snova”, otvoreno je priznala Majerah.

Izgubila je najbezbrižnije godine svog života, a njeno selo je ostalo bez doktorice koja bi im pomagala. Djetinjstvo bi trebalo da bude doba života kada se otkrivaju mnoge stvari i kada djevojčice i dječaci odlučuju šta će biti kada porastu. Nažalost, djetinjstva se sve češće prekidaju iz različitih razloga. Majerahina priča je samo jedna od mnogih tužnih i bolnih grešaka koje su napravili njihovi bližnji.

Doktorica Jill Biden, predsjednica Odbora povjerilaca organizacije “Save The Children” i Carolyn Miles, predsjednica i direktorica organizacije “Save The Children” su zbog svega toga odlučile da pokrenu seriju izvještaja o životima djece čija su djetinjstva prekinuta kako bi skrenule pažnju javnosti na ovaj sve veći problem. Ti podaci su dostupni u UN agencijama, a oni pokazuju da trenutno 700 miliona djece u cijelom svijetu mora da odraste preko noći na najgore moguće načine. Neka djeca su stupila u brak i postala roditelji davno prije nego što su za to bila spremna. Druga nisu imala dovoljno hrane i zbog toga su cijeli život bolesna. Neka djeca su trpila nasilje kod kuće ili su prisilno zapošljavana u opasnim sredinama.

U nestabilnim zemljama gdje su česti konflikti djeca su u opasnosti da izgube život prije pete godine. Izvještaj pokazuje da se Amerika nalazi na 36. mjestu, između Bosne i Rusije. Vjerovali ili ne, ne žive svi savršeni američki san – naprotiv, jedno od troje tinejdžera u Americi ne završi srednju školu. Jill i Carolyn su nedavno posjetile školu u ruralnoj Appalachiji gdje su upoznale veoma pametne đake. Iako su ta dječica bistra i imaju potencijala da urade velike stvari u životu, to im nije omogućeno zbog nedostatka zdravstvene njege, ranih trudnoća, siromaštva i nestašice hrane.

„Svako od tih 700 miliona djece može da doprinese ovom svijetu na svoj jedinstveni način – samo im treba pružiti šansu. Ovdje se ne radi samo o tome da trebamo braniti prava djece da budu djeca. Kada dozvolimo da dijete bude gladno, da se ne školuje i da mu nisu ispunjene najosnovnije potrebe mi gubimo generaciju odraslih ljudi koji bi svojom inteligencijom popravili naše zajednice, doprinijeli ekonomskom razvoju i svojom kreativnošću doveli do realizacije novih ideja i dostignuća“, izjavile su Jill i Carolyn.

Nebitno je da li živite u Americi, Evropi, Aziji ili Australiji – ovakvih slučajeva, nažalost, ima svuda. Kao što su istakle Jill i Carolyn veoma je važno da se svi složimo u tome da ulažemo u djecu jer time ulažemo u budućnost. Treba da shvatimo koliko je mališana danas ugroženo i da se protiv toga borimo jer, složićete se, svako dijete zaslužuje srećno i bezbrižno djetinjstvo.

Posjetite WEB stranicu organizacije „Save The Children“ i pogledajte kako i vi možete da pomognete djeci da budu djeca.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije