PorodicaPraktična Lola

Porodica koja je uvela “zone bez telefona” u svojoj kući

Porodica koju čine dva tinejdžera, mama koja obožava društvene mreže i tata, shvatila je da previše zajedničkog vremena provodi buljeći u različite ekrane, pa su odlučili da u svojoj kući naprave zone u kojima nije dozvoljeno korištenje telefona. “Moj izgovor…

Vanja Stokic

Porodica koju čine dva tinejdžera, mama koja obožava društvene mreže i tata, shvatila je da previše zajedničkog vremena provodi buljeći u različite ekrane, pa su odlučili da u svojoj kući naprave zone u kojima nije dozvoljeno korištenje telefona.

“Moj izgovor je uvijek bio da radim, što je većinu vremena i bilo tačno, jer se moja kancelarija nalazi unutar mog telefona. Međutim, ubrzo sam bila uvučena u različite stvari koje nemaju veze sa poslom, a za telefonom sam posezala kako bih provjerila da li mi je nešto novo stiglo, iako ni sama nisam znala šta tražim”, govori ova mama.

Shvatila je da je putem Facebooka i Instagrama tražila instant zadovoljstva, umjesto da to vrijeme ispuni radeći nešto mnogo korisnije. Takođe je primijetila da njena djeca konstantno provjeravaju šta se dešava u virtuelnom svijetu jer ne žele da ih bilo šta mimoiđe.

“To se počelo odražavati i na njihova raspoloženja. Kad im kažem da ne mogu više biti za računarom i telefonom, postanu mrzovoljni. Stalno se borim sa njima i pokušavam ih navesti da zabavu potraže na drugom mjestu, da voze bicikle, šetaju po šumi ili prave nešto. Plaši me što im je stalno ekran pred očima”, govori ona, te dodaje da se povremeno osjeća depresivno, mada nije sigurna zašto. Za to krivi tehnologiju i pita se kakav tek efekat ima na umove njene djece, koji se tek razvijaju.

Zbog toga je u svojoj uvela “zone bez telefona”, odnosno mjesta gdje se oni ne smiju koristiti. Jedna od tih zona je trpezarija, a ukoliko neko pokuša da unese telefon, on mu se oduzima na nekoliko dana. Isto pravilo se primjenjuje i na obroke van kuće, kada porodica odluči da zajedno ode u restoran.

Naredna zona je krevet. Upotreba telefona prije spavanja remeti san, koji je potreban svima, a posebno djeci u razvoju.

“Ne želim da budem licemjer, pa sam i ja prestala da to radim. Ranije sam stalno koristila telefon prije spavanja, i uzimala ga čim se probudim, jednostavno nisam mogla podnijeti da bude na komodi, a da ne provjerim šta se to dešavalo dok sam ja spavala. I zamislite, nikad ništa nisam ni propustila”, kaže.

Telefoni su takođe zabranjeni na porodičnim okupljanjima, kako bi se zaista družili i razgovarali sa rodbinom, umjesto da skroluju početnu stranu Facebooka, igraju igrice ili šalju mailove.

Scarymommy.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije