Praktična LolaŽivot

12 načina da iskoristite plastične flaše u svom domu

  Čak 100 miliona plastičnih flaša završi u smeću svakog dana, a većina njih se uopšte ne može razgraditi u prirodi, dok se njihovim spaljivanjem oslobađaju otrovni gasovi. Svi ih kupujemo, neki od nas čak svakodnevno, ali ih ne moramo…

Lola Magazin

 

Čak 100 miliona plastičnih flaša završi u smeću svakog dana, a većina njih se uopšte ne može razgraditi u prirodi, dok se njihovim spaljivanjem oslobađaju otrovni gasovi.

Svi ih kupujemo, neki od nas čak svakodnevno, ali ih ne moramo bacati. Plastične flaše su pogodne za ponovnu upotrebu, ali ne samo za sipanje novih napitaka. Boce možete koristiti na različite načine u svom domu i time uštediti određenu svotu novca.

Neobične saksije

Prazne plastične flaše mogu vam poslužiti da u njima zasadite svoju baštu, samo vodite računa o tome da koristite biljke koje nemaju dubok korijen, jer se u suprotnom neće moći razvijati. Onda ih uz pomoć kanapa okačite duž zida i uživajte u svojom visećem vrtu.

Nadstrešnica za auto

Posebno dobro će vam doći tokom vrelih dana, kako biste sačuvali svoje auto od sunca. Jednostavno napravite drveno postolje i prikupite veći broj flaša koje ćete okačiti na njega. Zbog estetike preporučujemo da flaše budu iste, a da im dno ofarbare različitom bojom i tako doprinesete šarenilu ljeta.

Prskalica za vodu

Uzmite flašu od dvije litre, probušite na njoj rupice i povežite sa crijevom za navodnjavanje. Upravo ste napravili prskalicu i omogućili svojoj bašti osvježenje tokom vrelih dana.

Hranilica za ptice

Ako su ptice redovan posjetilac vaše terase ili dvorišta, te uživate u njihovom cvrkutanju, preporučujemo vam da napravite nešto lijepo za njih. Staru flašu napunite različitim zrnevljem, kroz njih provucite jednu ili dvije varjače, a zatim objesite na drvo ili balkon. Vaši mali drugari će dolaziti da se posluže, samo nemojte zaboraviti da im postavite i pojilicu, koja im je neohodna tokom ljeta!

Kućica za ptice

Kada ste im napravili hranilicu, prava je šteta da im ne obezbijedite i dom, zar ne? Jednostavno izrežite flašu, spojite dva njena dijela i ukrasite po želji. Svoje remek djelo okačite na drvo i gledajte ptice kako u njemu savijaju gnijezda i odgajaju mlade.

Posudice za hranu

U kuhinji uvijek nedostaje zdjelica i posudica u koje bismo stavili grickalice, a plastične flaše mogu i te kako pomoći. Dno od flaše možete dodatno dekorisati kako bi vaša trpeza izgledala što primamljivija.

Držač za kišobran

Flaši jednostavno odstranite gornji dio, a onda je okrenite i u nju stavite kišobran. Ovo će vam jako dobro doći u automobilu, kako ne biste kvasili njegovu unutrašnjost.

Cijeđenje suđa

Od praznih balona za vodu u nekoliko poteza napravite postolje za cijeđenje suđa. Jednostavno napravite proreze za tanjire i rupe za escajg.

Organizujte svoj sto

Od plastičnih flaša izrežite posudice u koje ćete staviti olovke, spajalice i ostale sitnice koje se nalaze razbacane po vašem radnom stolu. Korištenjem različitih boja ćete dječije stolove pretvoriti u kutak kome se rado vraćaju.

Dekoracije od čepova

Nemojte bacati ni čepove sa flaša, jer vam mogu poslužiti da napravite jako lijepe dekoracije za svoj stan. Njih možete nalijepiti na podlogu i onda koristiti umjesto stolnjaka ili okačiti na zid umjesto slike.

Natpisi na zidovima

Isto tako možete na zidu napraviti različite natpise koristeći plastične čepove. Ili čak na ulaznim vratima ispisati svoje prezime, što da ne?

Dekorišite sat

Satovi bez brojeva su odavno u modi, a jedan takav možete dobiti ako na običnom zidnom satu prelijepite brojeve pomoću čepova. Vesele boje na metalnoj osnovi će dodatno oživjeti vaš prostor.

Tekst pripremljen u saradnji sa kompanijom EuroBeta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije